Ingen skjerm i verden har høyere oppløsning enn den nye Macen - og Apple har lagd verdens tynneste nettbrett

Lansert i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ITavisen.no) I kveld avslørte Apple nye iPads, iMac med Retina-panel og ny Mac mini. Hva gjelder programvare kommer Yosemite i kveld, og det er gratis. iOS 8.1 kommer på mandag. Ønsker du å være ekstra tidlig ute med å oppgradere til OS X Yosemite, kan det hende hjelper å bruke denne lenken, for så å trykke «Upgrade.» e.

Mac mini Mac mini oppdateres med kjappere 4. Intel Core-CPU-er, ac WiFi, Thunderbolt 2, Intel Iris og HD Graphics 5000 og PCIe-flashlagring. Startprisen er 499 dollar. Fra salg av fra i dag i USA. Designet er uendret.

iMac med Retina-panel Som ryktet er den nye Mac-en en iMac med Retina-panel. Oppløsningen er 5210 x 2880 (døpot Retina 5K - 14,7 millioner piskler. Intet annet panel har høyere oppløsning ifølge Apple) fordelt på 27 tommer. Designet er uforandret.

Ny teknologi gjør det mulig å bruke 30 prosent mindre energi, selv om oppløsningen er 67 prosent tettere enn en 4K-skjerm. Thunderbolt 2 og 1 TB Fusion Drive er standard fra nå av på nye iMac 27" med Retina. Den nye maskinen koster fra 2499 dollar i USA, og har en 3,5 GHz fire-kjerner Intel Core i5 CPU, 8 GB RAM og et AMD Radeon R9 M290X-skjermkort. De gamle modellene forsvinner ikke.

iPad Air 2 og iPad mini 3 Apple har solgt 225 millioner iPads siden Steve Jobs presenterte den første modellen i januar 2010. Tim Cook viser frem iPad Air 2, for første gang en iPad i gull. Nye iPad Air 2 er tynnere enn iPad Air. iPad mini 3 får de samme oppgraderingene som storebror, men har et mindre kamera på 5 MP kontra 8 MP. Mini-modellen har ikke de samme spesifikasjonene som Air 2, men beholder iPad mini Retina-maskinvaren. Det eneste som er nytt er gull-modell og Touch ID.

Priser for LTE-modellene: 529, 629 og 729. 16 GB-modellen uten LTE koster 399 dollar. Samtidig beholder Apple iPad mini Retina og iPad Air, men prisen senkes med 100 dollar. Den første iPad mini-modellen uten Retina oster nå 249 dollar i USA. Oppløsningen på nye iPad Air er som den første modellen. Priser: 499 16 GB, 599 64 GB og 699 128 GB for WiFi-modellene. LTE: 629, 729 og 829 dollar. Ifølge Apple er den verdens tynneste nettbrett.

Den er 18 prosent tynnere enn forgjengeren. Det betyr at den måler 6,1 mm. (iPhone 6 Plus måler 7,1 mm). Det nye LCD-panelet og berøringssensoren er koblet sammen, og lysrefleksjoner er redusert med 56 prosent. iPad Air 2 har ikke overraskende en A8X-brikke. Dette er en annen-generasjons 64-bits-brikke med en 40 prosent kjappere CPU, og en 2,5 ganger kjappere GPU. Dette er en nyere og kraftigere utgave av den brikken som finnes i iPhone 6. M8-brikken er også på plass som i iPhone 6-modellene. Alt er altså en god del kjappere, skjermen er bedre og den er tynnere, men designet er likt.  WiFi-nettet (ac med MIMO-støtte) på Air 2 er 2,8 x kjappere (opptil 866 Mbits).

Den støtter 20 LTE-bånd og en hastighet på opptil 150 Mbps. Og selvsagt: Nye Air har Touch ID og dermed også Apple Pay, men det ser ikke ut til at man kan bruke den til å betale i fysiske butikker, kun på nett (i hvert fall enn så lenge). Trolig mangler den NFC-brikke. Batteritiden? 10 timer. iSight-kameraet er på 8 MP og takler 1080p HD-video. Kameraet er godt nok til å ta 48 MP panoramabilder, seriebilder, Timelapse og saktefilm og HDR-video. Kameraet på den nye iPad-en tar inn intet mindre enn 81 prosent mer lys. Vi regner med at de mener i forhold til iPad Air.

Yosemite Yosemite kommer i løpet av kvelden, og er gratis. iOS 8.1 kommer på mandag. Også iWork oppdateres idag, og det er gratis til OS X og iOS.

Forøvrig har vi aldri sett Apple være så selv-parodiske noengang, og nå sa akkurat Tim Cook at han er glad for at Steven Colbert er den nye sikkerhetssjefen: «Jeg håper han kan gjøre en bedre jobb enn jeg har gjort». Apple er ikke helt Apple lenger, men det er kanskje for det beste. De utstråler rett og slett mer... glede? Nye OS X er veldig nærme lansering, og over en million personer har meldt sin interesse for å beta-teste OS-et.

Bedre batterilevetid med Safari på en Mac Apple hevder at Safari i OS X Yosemite gir deg mulighet til å titte på Netflix lenger (og surfe to timer lenger), enn med en annen nettelser. Også Javascript-ytelsen skal være mye bedre enn Chrome og Firefox.

En enda mer tilkoblet tilværelse iTunes, Messages og iWork blir alle oppdaterte i Yosemite. Og, OS-et kan bruke AIrPlay mot en Apple TV uten bruk av et WiFi-nett. Apple tenker i de baner at iCloud skal dele filene dine mellom mange enheter, mens WiFi og Bluetooth brukes for å koble sammen enheter som er nærme hverandre (f.eks. til Handoff-funksjonen.)

iOS 8.1 Noen funksjoner som ble forlatt i iOS 8.0, kommer tilbake i 8.1. Blant annet kommer kamerarullen tilbake, og en åpen iCloud Photo Library-beta kommer. Den oppgraderte Photos-appen blir også en åpen beta som del av iOS 8.1 De første 5 GB er gratis.
Før produktlanseringene Ingen produkternyheter som gjelder Norge enda, det eneste Apple har avslørt av interesse er at Apple Pay lanseres i Statene på mandag.

Men nå skal det handle om Apple Watch, og det er jo ganske spennende. En ny produktkategori. WatchKit er utviklerpakken til Apple Watch. Utviklere kan laste den ned neste måned. Hva med lanseringen av selve smartklokka? Intet nytt å melde.

Tim Cook forklarer at den kommer neste år, men nå har han startet å snakke litt om OS X Yosemite, og det er produkt som kommer veldig snart (kanskje i kveld, til og med). Apple skryter nå av hvor mange som har installert en iOS-versjon som er ett år eller nyere, men fortsatt har «kun» 48 prosent oppgradert til iOS 8. Dette er ikke i nærheten av å være i nærheten av Android hva angår fragmentering, men det er tregere enn andre iOS-versjoner.

NY LANSERING: Apple-sjef Tim Cook under lanseringen i California i kveld. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
NY LANSERING: Apple-sjef Tim Cook under lanseringen i California i kveld. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer