CAN I TAKE YOUR PICTURE?: Den lille landsbyen Kidlington i Oxfordshire i England, har den siste tiden fått uventet besøk av store mengder kinesiske turister. Foto Tony Bennell / SWNS
CAN I TAKE YOUR PICTURE?: Den lille landsbyen Kidlington i Oxfordshire i England, har den siste tiden fått uventet besøk av store mengder kinesiske turister. Foto Tony Bennell / SWNSVis mer

Ingen skjønte hvorfor kinesere strømmet til den lille landsbyen. Nå er «mysteriet» løst

Teoriene var mange, men ingen av dem stemte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den lille landsbyen Kidlington i Oxfordshire i England, har lenge fått uventet besøk av store mengder kinesiske turister.

I sommer dukket det opp busslast på busslast med nysgjerrige kinesere, som strømmet ut for å ta bilder av omgivelsene.

Det er litt over 13 000 innbyggere i Kidlington, en landsby som ikke kan skilte med de store turistattraksjonene. Det var derfor mange som klødde seg i hodet over besøket fra Kina, og det hele ble beskrevet som et «mysterium».

Teoriene var mange. Rikskringkasteren BBC spekulerte i om det var turarrangøren som førte de reisende bak lyset. At arrangøren påstod at landsbyen har en forbindelse til krimserien «Inspektør Morse», realityshowet «Love Island» eller eventyrserien «Harry Potter».

Andre pekte på at filantropen og milliardæren Richard Branson har bånd til landsbyen, men ingen hadde funnet noe svar de kunne sette to streker under.

Før nå.

- Ekte følelse

Og det er BBC som har kommet til bunns i «mysteriet». Rikskringkasteren var tydeligvis så nysgjerrig at det ble laget et spørreskjema til turistene som dukket opp igjen i oktober.

- Jeg spurte en kvinne som sto i døra til bussen om hun ville være så snill å fylle ut skjemaet. Hun var ikke en av turistene, men en turoperatør, sier Anne Clifton, som bor i landsbyen.

Et av spørsmålene lød som følger:

«Vi er glade for å ha dere her, men hvorfor har dere kommet?»

«Fordi vi ikke har disse i Kina. Her ser vi etter den ekte følelsen i dette landet», var svaret.

Turoperatøren kunne fortelle at hun likte husene og hagene i landsbyen, og at miljøet gjør at du føler du står nærmere «enkeltheten av ditt opprinnelige selv».

- Kidlington blir tilsynelatende markedsført av kinesiske reisebyråer som en vakker engelsk landsby på vei til kjøpesenteret Bicester Village, sier Baz Daniels, som har bodd i landsbyen i 20 år.

Han har vært i kontakt med en venn i Kina for å komme til bunns i saken.

Tar seg til rette

Christine McGrath er eier av puben «King's Arms» i den lille landsbyen. Hun sier til lokalavisa Oxford Mail at turistene ofte stopper innom hos dem for en «pint».

Men alle er ikke like fornøyde som pubeier McGrath. Maurice Billington, som sitter i byrådet, forteller til Oxford Mail at han har vært i kontakt med politiet.

Hvorfor? Fordi kineserne tar seg litt vel til rette. Det har kommet inn flere rapporter om bekymrede innbyggere som har fått hagen full av nysgjerrige besøkende. De setter seg ned på benker, og tar bilder av alt som måtte røre på seg.

- Vi er glad for at de kommer hit for å besøke oss, men vi vil ikke at de skal ta seg inn i hagene til folk for å ta bilder, sier han.

EN ATTRAKSJON: I den kinesiske byen Kunming ligger den omstridte turistattraksjonen «De kortvokstes kongerike». Her jobber folk fra 19 til 49 år, alle under 130 centimeter høye. Vis mer