Ingen skrupler etter etegildet

Maktmennesker spiser villdyr: Mette og tilfredse vandret næringslivstopper og politikere hjem fra NHOs etegilde på SAS-hotellet i Oslo seint i går kveld. De færreste hadde dårlig samvittighet etter å ha fråtset i krokodille, bjørn og struts, mens de samtidig maner resten av befolkningen til moderasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jo, eksstatsminister Thorbjørn Jagland synes det var litt i meste laget:

- Jeg var ikke forberedt på dette, så jeg spiste bare fisk. Jeg spiste nok kjøtt i jula.

Hva synes du om at NHO serverer et måltid som dette?
- Jeg synes det var ganske mye, ja, innrømmer Jagland.

Også moralens vokter i Høyre, Inge Lønning, gikk med en liten klump i halsen:

- Dette er typisk uttrykk for grådighetskulturen, sier Lønning spøkefullt, før han legger ansiktet i mer alvorlig folder:

- Det verste ved det er at vi ikke reagerer fordi det er blitt en del av mønsteret ved vår kultur.

- Hvordan tror du maten smakte for Kjell Magne Bondevik, som nettopp har reist fanen mot denne type grådighetskultur?
- Jeg går ut fra at han akter å oversende menyen til verdikommisjonen, sier han.

Bondevik selv forsvant lenge før selskapet var over, og var ikke villig til å gi noen kommentar til Dagbladet om maten.

Fylkesmann Kåre Willoch syntes middagen var utmerket, selv om han ikke fikk smakt alle de eksotiske rettene:

- Det var så mye annet å velge mellom. Når det var norsk hummer så synes jeg det var selvfølgelig, og da kom jeg ikke lenger, sier han.

Internasjonal mat

RGI-direktør Bjørn Rune Gjelsten rakk heller ikke over hele menasjeriet:
- Jeg fikk ikke med meg alle dyreartene, men jeg spiste norsk hummer og fisk.
Som den globetrotter han er, løftet han ikke brynene over menyen:

- Det var internasjonal mat. Det er viktig når næringslivet skal forholde seg til en internasjonal sfære og verden. Det smakte godt og var hyggelig, sier han.

- Ny vri

NHO-president Leif Frode Onarheim mente det ikke var grunn til noen ståhei på grunn av årets servering:

- Det var litt ny vri på enkelte ting. Det viktigste er ikke at det var så veldig mye eller veldig dyrt, men at man kan gå rundt så man får kontakt med hverandre, og det er det positive med den formen som vi har lagt opp til.

Du har ingen betenkeligheter med at dette er et dårlig signal foran lønnsoppgjøret?
- Nei, det vil jeg ikke si. Dette har blitt en tradisjon. Man kan si at det koster noe og kunne vært enklere. Vitsen er at man kommer rundt til de forskjellige bordene og gjøres litt fancy. Hotellet skal jo også ha det litt moro.

- Ingen betenkeligheter med reaksjoner fra fagbevegelsen?
- Nei, det tror jeg ikke, sier Onarheim, før han forsvinner i korridoren.

<B>BRYSOMME KRAV FRA GULVET:</B> Stadig mer høylytte krav om lønnsøkning fra lønnstakergrupper på gulvet, krever skikkelig fotarbeid av landets politiske og økonomiske elite.