Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen skulle stille ultimatum

Kristin avslører regjeringspartienes hemmelige valgkampstrategi.

DERFOR HAR DU IKKE HØRT DET ORDET: Kristin Halvorsen avslører valgkampstrategi. Foto: Linda Næsfeldt.
DERFOR HAR DU IKKE HØRT DET ORDET: Kristin Halvorsen avslører valgkampstrategi. Foto: Linda Næsfeldt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||SVOLVÆR (Dagbladet): I dag skal det avgjøres om den rødgrønne regjeringen fortsetter eller ikke. På valgdagen avslører Kristin Halvorsen regjeringspartienes avtalte spill for å lykkes i å kapre de stemmene som trengs.

Tidlig i august tok Kristin Halvorsen kontakt med Jens Stoltenberg. SV var presset på om de ville stille ultimatum i oljeboringssaken, men var redde for at det ville drepe saken. De ble enige om følgende plan: Ingen ultimatum i noen saker gjennom valgkampen.

- Dersom vi hadde stilt ultimatum, hadde vi tapt saken. Høyre, Frp og mange i Arbeiderpartiet ville da kunne stilt mot-ultimatum, eller sagt at det skulle være åpning for å konkludere for oljeboring. De kunne også sagt at da er ikke SV interessant som regjeringspartner, forklarer Kristin Halvorsen.

- Jeg tok opp dette med Jens og vi, Ap og Sp ble enige om at det ikke skal stilles ultimatum i valgkampen generelt og i oljesaken spesielt. Det er avgjørende for at saken ikke skulle bli låst. Dersom vi hadde stilt ultimatum, hadde vi tapt saken.

-Er det ikke feigt å ikke tørre å stille ultimatum?
- Det er ikke feigt, det er den eneste strategien for å vinne saken. Hele cluet er å ha noe å forhandle om. Hvis alle stod på sine posisjoner, kunne vi risikert at saken var tapt før valget, sier Kristin Halvorsen. Hun sier SV vil vinne denne saken, dersom det blir ny rødgrønn seier. Men hun innrømmer at det blir harde kamper.
-Det vil bli tøffere kamp rundt oljeinteressene de neste fire åra, for oljenæringa er så tørste etter å åpne, sier Kristin Halvorsen.
-Er det mulig dere inngår et kompromiss der Lofoten og Vesterålen blir stengt og Senja blir åpnet?
-Jeg mobiliserer alt jeg kan for å vinne denne saken. Ingenting blir enkelt, men jeg er god på å være sta.

I går avsluttet SV-lederen sitt 24-timers valgmaraton i nettopp Lofotens hovedstad Svolvær. Foran 200 oljemotstandere erklærte hun at 2009 er et oljevalg, og at saken er den absolutt viktigste for SV, foran skole og likelønn.

-Spørsmålet om vern av Lofoten avgjøres i dette valget. Hvis vi våkner den 15. til Siv og Erna, er det ikke mulig å få gjort noe på fire år, erklærte Halvorsen.

Hun mener SV er det eneste partiet som kan sette en stopper for olje i nord.

- Venstre skal forhandle med Høyre og Frp. Da skjønner alle at det går dårlig, sier hun til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media