FØR MØRKET:  Slik var situasjonen over vulkanen før mørket i natt. Siden har det blitt verre. FOTO: AFP/SCANPIX.
FØR MØRKET: Slik var situasjonen over vulkanen før mørket i natt. Siden har det blitt verre. FOTO: AFP/SCANPIX.Vis mer

- Ingen slutt på dette så langt vi kan se

Økt vulkanaktivitet på Island.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Dessverre, det synes ikke som det er noen slutt på dette så langt vi kan se.

Slik oppsummerer den islandske geologen Magnus Tumi Gudmundsson overfor nyhetsbåret AP i formiddag etter nattens aktivitet i Eyafjalljökur.

Den vulkanske aktiviteten har økt i natt, og i dag har det islandske selskapet Icelandair måtte innstille alle sine flygninger, uavhengig av tilgangen på flyplasser i resten av Europa.

Flere skjelvIslandske medier forteller om flere små jordskjelv i natt som har skapt uro i grunnen under og rundt vulkanen - selv om skjelvene bare er målt til mellom 1,2 og 2,3 på Richters skala.

Askeskyene senker seg nå også over islandsk luftrom. I formiddag er skyene registert i drøyt åtte kilometers høyden, i flysonen.

Geolog Gudmundsson forklarer at det har vært en kraftig og økende aktivitet i vulkanen i natt.

-Det er lava i vann som skaper ekplositeten og skyene.

I dag har også det australske flyselskapet Qantas  innstilt alle fly til Europa. Passasjerene er tilbudt pengene igjen eller plass på første tilgjengelige fly.

Pris: 1,2 milliarder om dagenAmerikanske flyselskap har kansellert 280 av drøyt 330 flygninger over Atlanterhavet i dag. Også 60 amerikanske fly mellom Asia og Europa står på bakken i dag.

Ifølge Det internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA koster vulkanen på Island den internasjonale lufttrafikken minst 200 millioner dollar - om lag 1,2 milliarder kroner - om dagen.