Coronaviruset:

- Ingen smitte på norske minkfarmer

Danmark avliver all mink. I Norge er ikke det aktuelt. Mattilsynet mener de norske minkfarmene har gode forutsetninger for å hindre at mink smittes med coronaviruset.

SMITTE: Smitte mellom mink og mennesker har forårsaket mutasjoner i coronaviruset. Foto: Henning Bagger/Ritzau /Reuters/ NTB
SMITTE: Smitte mellom mink og mennesker har forårsaket mutasjoner i coronaviruset. Foto: Henning Bagger/Ritzau /Reuters/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Danmark skal avlive samtlige av landets 15 millioner mink, fordi mink gjør at coronaviruset muterer til en versjon som er mer resistent mot antistoffer, og derfor kan gjøre at coronavaksinen ikke fungerer.

I Norge finnes det i dag cirka 40 minkfarmer, opplyser veterinær og seksjonssjef Ole Hermann Tronerud ved Mattilsynet til Dagbladet.

Disse farmene ligger spredt over store deler av landet, men flest i Rogaland, på Østlandet og i Trøndelag.

Like før pelsing nå i november kan de største farmene ha opp mot 17 000 mink, ifølge Tronerud.

Liten risiko

Han understreker at det ikke er påvist coronavirus hos mink i Norge, og at det heller ikke er noen mistanke om at mink i Norge er smittet med viruset som gir covid-19.

- Norsk mink utgjør per nå ingen smittefare for mennesker, sier seksjonssjefen.

Risikoen for at smittet mink i Danmark skal smitte mink i Norge er også svært liten, mener han.

- At det skal skje er uhyre lite sannsynlig. Risikoen for at norsk mink skal bli smittet av viruset, kommer fra mennesker som er i kontakt med dem, sier Tronerud.

MINKSMITTE: Det er nå smitte på over 200 danske minkfarmer. Totalt er det snakk om mellom 15 og 17 millioner mink i landet. Viruset muterer i mink, og viruset sprer seg til mennesker, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: NTB Vis mer

Fokus på smittevern

Han mener at de norske minkfarmene har gode forutsetninger for å hindre at minken smittes med covid-19-viruset.

- Antall personer som har kontakt med minken er begrenset, og næringen har hatt ekstra fokus på smittevern siden i vår. Videre har vi langt færre minkfarmer i Norge enn Danmark, og slik vi forstår det mindre utbredt samarbeid, sier Tronerud.

Han legger til at Mattilsynet opplever at de norske minkbøndene er bevisst på situasjonen.

- De har informert godt ut via egen organisasjon. Minkbøndene er årvåkne og har blitt oppfordret til å innføre gode smittevernrutiner, sier seksjonssjefen.

- Usikker framtid

Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag sier til Dagbladet at de anser det som skjer i Danmark som svært alvorlig.

- Pelsdyrnæringa i Norge er bekymret med tanke på det som skjer i Danmark, sier Bartnes.

- Og vi i Bondelaget mener det er veldig dramatisk det som skjer i Danmark, både med tanke på smittesituasjonen for mennesker, men også det at myndighetene velger å ta ned all minkproduksjon som et tiltak. Det er et tøft vedtak basert på et faglig fundament, fortsetter Bartnes.

- Hvor alvorlig er dette for de danske minkbøndene?

- Det er en viktig næring i dansk sammenheng. Danmark er verdens største minkprodusent, og det er usikkert om det er mulig for dem å komme igang igjen med produskjon etter dette, sier Bartnes.

AVLIVER: Statminister Mette Frederiksen i Danmark har beordret avliving av over 15 millioner mink. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB
AVLIVER: Statminister Mette Frederiksen i Danmark har beordret avliving av over 15 millioner mink. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB Vis mer

Meget bekymret

Det var i starten av oktober at danske myndigheter gjorde de svært bekymringsfulle funnene: et stort coronautbrudd hos mink.

- Våre biologer, som studerer viruset, har allerede funnet enkelte mutasjoner i proteinet som sitter på overflaten av viruset, sa beredskapssjef Nikolas Kühn Hove ved den danske fødevarestyrelsen til Dagbladet.

Han var meget bekymret. Det var han åpenbart med god grunn.

For på tross av kraftig forsøk på å slå ned utbruddene, lot ikke viruset seg ikke stanse. Derimot begynte det å mutere.

Og nå, sist onsdag varslet Danmarks statsminister Mette Frederiksen at de vil avlive samtlige av landets 15 millioner mink, fordi mink gjør at coronaviruset muterer til en versjon som er mer resistent mot antistoffer.

HASTERAPPORT: Norske helsemyndigheter frykter at spredning av coronavirus fra mink i Danmark kan ha konsekvenser for en framtidig coronavaksine. I helga måtte de lage en rapport om dette på under tre timer. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/NTB
HASTERAPPORT: Norske helsemyndigheter frykter at spredning av coronavirus fra mink i Danmark kan ha konsekvenser for en framtidig coronavaksine. I helga måtte de lage en rapport om dette på under tre timer. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/NTB Vis mer

«Cluster 5»

Norske helsemyndigheter slo full alarm da de fikk nye opplysninger om en variant av coronaviruset som kalles «cluster 5», som oppsto i Danmark etter coronasmitte mellom mink og mennesker.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller til Dagbladet at de i helga fikk opplysninger fra Danmark om at det har blitt funnet endringer i overflateproteinet hos «cluster 5»-varianten.

Det viser seg at disse endringene medfører at antistoffer har redusert effekt mot «cluster 5» sammenliknet med vanlig coronavirus. Norske helsemyndigheter frykter dermed at denne varianten kan redusere effekten av en framtidig coronavaksine.

Avdelingssjef Tyra Grove Krause i Statens Serum Institut i Danmark opplyser at det siste registrerte tilfellet av coronamutasjonen «Cluster 5» ble registrert i september, men sier man fremdeles ikke kan konkludere at mutasjonen er utdødd.

- Vi har ikke vært i stand til å stanse spredningen på minkfarmene, til tross for en meget iherdig innsats, sier hun.

Hun sier danske helsemyndigheter har utvekslet informasjon om den nye mutasjonen med internasjonale helsemyndigheter.

Tilbudt hjelp

Mattilsynet i Norge følger nøye med og får informasjon om tilfellene i Danmark spesielt og Europa generelt.

- Vi har jevnlig kontakt med våre kollegaer i Danmark på flere områder, og vi utveksler informasjon ved behov. Vi har også tilbudt hjelp dersom det i dagens situasjon, med corona og følgene dette får for internasjonal reising osv., er mulig å få til på en trygg og sikker måte for vårt personell, sier Tronerud.

SKJERPER: Danmark strammer inn etter rekordhøy smitte, og statsminister Mette Frederiksen varsler strengere tiltak fra mandag. Video: NTB Vis mer

Alvorlig hendelse

Hvordan danskene håndterer situasjonen de står oppe i, vil ikke Tronerud kommentere da dette baserer seg på folkehelsemessige vurderinger gjort i Danmark.

- Uansett hva slags utbrudd av smittsom sykdom som oppstår i et pelsdyrhold, er det en alvorlig hendelse, og det vil alltid være viktig å unngå spredning, sier han.

- For å prøve å unngå å havne i lignende situasjon som i Danmark og for å kunne oppdage eventuell smitte tidlig, har Mattilsynet besluttet å tilby dyreeiere muligheten for å få undersøkt selvdøde eller syke/skadde mink som blir avlivet uten kostnad, og dermed overvåke mink i norsk pelsdyrnæring for SARS-CoV-2, forteller han.

Dette er et samarbeid mellom Veterinærinstituttet, Norges Pelsdyralslag og Mattilsynet.

Hasterapport

Helsedirektoratet i Norge leverte i dag en hasterapport til Helse- og omsorgsdepartementet, der de anbefaler alle som ankommer fra eller har vært i Danmark siste to uker om å teste seg, gå i karantene og melde ifra til kommunen de oppholder seg i om hvor de har vært og at de er i karantene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer