Ingen smittede i Sverige

Fem testet negativt for svineinfluensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ingen av de fem svenskene som ble innlagt til observasjon er smittet av svineinfluensa, melder Expressen.se.

De fem var blitt syke etter en tur til Mexico og USA, hvor den potensielt livsfarlige influensavarienten har rammet hardt. I kveld kom de endelige prøveresultatene: Alle var negative.

- Fire hadde vært i Mexico og én i USA. Samtlige hadde influensalignende symptomer, men ingen hadde influensa. Da har de heller ikke svineinfluensa, sier sjefsmikrobiolog Maria Brytting ved Smittskyddsinstitutet til Expressen.se.

I Norge er tre personer innlagt med symptomer som kan skyldes svineinfluensaen; To av dem befinner seg i Tromsø, og den siste, en mann i 40-åra, i Haugesund. Norske myndigheter sier det er lite trolig at vil teste positivt. Prøveresultatetene er klare i morgen tidlig.

Meksikanske myndigheter sier i kveld at så mange som 149 personer kan være døde som følge av smitten. Også i USA er en rekke personer bekreftet syke, men ingen av dem rammet alvorlig.

Tre personer er så langt bekreftet syke i Europa. Den første fikk diagnosen i Spania i dag tidlig. Senere ble det oppdaget to tilfeller i Skottland.

Smitten, som truer med å bli en verdensomspennende pandemi, er et influensa A-virus av undertypen H1N1. Den krevde sitt første bekrefta liv i Mexico City 13. april. Denne formen for svineinfluensa er fra før ukjent for forskere, og det finnes ingen effektiv vaksine.