- Ingen som helst grunn til å utsette barnas bruk av digitale medier

Nobelprisvinneren rister på hodet av tysk «dommedag». Og forteller NÅR hjernen er fullt utviklet.

 HJERNEPEK:  Professor og Nobelprisvinner Edvard Moser kan ikke ta de bastante advarslene fra den tyske forfatteren mot digitale medier og barn på hundre prosent alvor. FOTO: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET.
HJERNEPEK: Professor og Nobelprisvinner Edvard Moser kan ikke ta de bastante advarslene fra den tyske forfatteren mot digitale medier og barn på hundre prosent alvor. FOTO: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hjerneforsker Edvard Moser tar ikke påstander alvorlig om at barn blir skadd av digital mediebruk.

For første gang kommenterer den ferske Nobelprisvinneren i medisin de bastante påstandene og advarslene fra den tyske psykologen, psykiateren og forskeren Manfred Spitzer i forbindelse med lanseringen på norsk av Spitzers bok Digital demens i forrige uke.

- Data, tv mobiltelefon hemmer barns hjerneutvikling og kommer til å medføre flere demenstilfeller i framtiden, sa Spitzer i et intervju med Dagbladet, og viser blant annet til den såkalte PISA-studien, som skal konkludere med at 15-åringer som har egen PC på rommet gjør det dårligere på skolen enn de som ikke har.

Boka har skapt debatt i alle land der den er lansert.

- Ikke sunt å utsette
Det dummeste foreldre kan gjøre, er å gi barn nettbrett, ifølge den tyske forfatteren.

 SKAPER DEBATT:  Martin Spitzer får motbør for advarsler mot digitale medier og barn. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
SKAPER DEBATT: Martin Spitzer får motbør for advarsler mot digitale medier og barn. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Forfatteren tar voldsomt hardt i, og overdramatiserer. Jeg kan ikke se noen som helst grunn til at det skal være sunt å utsette barnas bruk av digitale medier av hensyn til hjernens utvikling, sier den ferske Nobelprisvinneren til Universitetsavisa i Trondheim.

Sammen med kona May-Britt Moser og en amerikansk forsker er Moser første norske Nobelprisvinner i medisin. De tre hjerneforskerne fikk årets medisinpris for oppdagelser av celler som utgjør et posisjoneringssystem i hjernen.

Moser, som for tiden er i USA og ikke har lest boka, rister litt på hodet av det han har oppfattet som en av premissene for tyskerens konklusjoner:

- Spitzer resonnerer som om all kunnskap er basert på at vi at vi pugger ting. Slik er det jo ikke. Det vi tilegner oss av kunnskap og ferdigheter nå, er forskjellig fra 20-30 år tilbake. For å klare seg i dagens samfunn må man vite hvor man får tak i informasjon, men man trenger ikke alltid huske detaljene. Det er viktigere å se sammenhengene og forstå, sier Edvar Moser til Universitetsavisa.

Programleder uten tv hjemme
Nobelprisvinneren kan ikke forstå hvordan Spitzer kan advare foreldre mot at barn under 15 år får bruke digitale medier.

- Hjernen er uansett ikke ferdig utviklet før vi er langt oppe i 20-åra. Barn lærer på andre måter enn før.

- Ting stopper absolutt ikke opp i det øyeblikket vi har informasjonen tilgjengelig. Hjernen er fleksibel og håndterer det, sier Edvard Moser.

Den tyske forfatteren er programleder for forskningsprogrammet Geist & Gehirn (Ånd & hjerne) på tv, men har ikke tv hjemme selv. Og hans egne barn har ifølge han selv hatt fordel av at de bare har hatt en treg pc på deling hjemme.