Ingen som svarer?

Opplevd at ingen svarer når du løfter av røret? Antakelig er det en telefonselger som har ringt deg og mange andre samtidig. Problemet er økende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere irriterte og redde telefonabonnenter har kontaktet politiet etter å ha blitt ringt opp uten at det svarer i andre enden. Telefonen ringer, men når abonnenten løfter av røret, er det ingen der. På telefoner med display kommer det ikke opp noe nummer.

Nå viser det seg at det er telefonselgere som har skylda.

Telefonsalgselskapene har tatt i bruk datamaskiner for å ringe opp en rekke numre samtidig, og datamaskinen kobler dem som svarer opp til en operatør. Men flere selskaper setter en datamaskin til å ringe flere personer enn det er operatører som kan svare. For å spare tid. Hvis du ikke svarer raskt, møter du dermed en død telefon hvor ingen svarer, en såkalt «dropp» som det kalles i bransjen.

- Sjikanering

Ålesund politistasjon er et av tre politidistrikt som har etterforsket saken:

- De som har anmeldt saken, er redde for at innbruddstyver ringer dem opp for å sjekke om de er hjemme. Andre frykter at noen er ute etter dem, sier politistasjonssjef Endre Flatvad, som selv er blitt oppringt uten å få svar:

- Jeg opplevde det som utidig og veldig irriterende.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon bekrefter at de er kjent med praksisen.

- Mange irriterer seg kraftig over disse stumme oppringingene, og opplever det som direkte sjikanering. Særlig eldre blir redde av slike telefoner. Jeg tror mange ikke er klar over at det kan skyldes telefonsalg, og en kan spørre seg om dette er lovlig, sier Thon.

Forbrukerombudet har mottatt et uvanlig høyt antall klager den siste tida og ønsker nå sterke begrensninger i teknologien.

- Vi har vært i kontakt med folk som har blitt oppringt fem- seks ganger om dagen uten at det er noen i andre enden, sier Thon.

Daglig leder i bransjeforeningen Nordma, Øystein Svarød, opplyser at de fleste store telefonsalgfirmaene i Norge bruker dataassistert oppringning. Svarød skjønner godt at folk blir urolige av de døde telefonene.

- Det har blitt en uvane i bransjen at det er greit med en del «dropp», eller døde telefoner, på grunn av at datamaskinen settes til å ringe opp for mange, sier Svarød, som er redd for at praksisen vil føre til at mange reserverer seg mot telefonsalg.

- Skal ikke skje

Lindorff Holding AS er et av selskapene som bruker dataoppringing. Det bekrefter kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen.

- Det hender at de vi ringer opplever at det ikke er noen i andre enden, når dataen ringer opp flere personer enn det er operatører. Dette er noe som ikke skal skje, sier Paulsen, som understreker at selskapet justerer frekvensen på antallet oppringinger ofte.

UTIDIG: Ålesund politistasjon har etterforsket saken. Stasjonssjef Endre Flatvad er selv blitt oppringt. - Jeg opplevde det som utidig og veldig irriterende, sier Flatvad til Dagbladet.