Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen sosialdemokratisk handling

Martin Kolberg (Ap) tar et verdioppgjør med banken den gamle partivennen Rune Bjerke styrer.

SOSIALDEMOKRATISK OPPGJØR: Partiveteran Martin Kolberg (Ap) går knallhardt ut mot praksisen til DNB under Rune Bjerkes ledelse. Banksjefen var Ap-topp fram til han i 1995 gikk over til næringslivet. Foto: Arne Hoem og Scanpix
SOSIALDEMOKRATISK OPPGJØR: Partiveteran Martin Kolberg (Ap) går knallhardt ut mot praksisen til DNB under Rune Bjerkes ledelse. Banksjefen var Ap-topp fram til han i 1995 gikk over til næringslivet. Foto: Arne Hoem og Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De har begge vokst opp i Arbeiderpartiet og og fram til 1995 satt de sammen i partiledelsen. Blant annet var Kolberg organisasjonssekretær i Arbeiderpartiet (1981-1990) samtidig som Rune Bjerke var partisekretær i Oslo Arbeiderparti (1988—1992). Begge er tett knyttet til tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Bjerke var partisekretær i Oslo da Stoltenberg var fylkesleder. Kolberg var partisekretær da Stoltenberg senere ble statsminister og partileder.

Men i 1995 sluttet Bjerke i politikken for å satse på en karriere som næringslivsleder. I 2007 ble han banksjef i DNB.

Martin Kolberg synes det nå er vanskelig å se spor av sosialdemokraten Bjerke i dagens DNB-ledelse. Banken er i hardt vær etter Aftenpostens avsløring av at de har lagt til rette for at nordmenn oppretter selskaper i skatteparadis.

- Det er i alle fall ikke en sosialdemokratisk handling å ha en slik ordning for at pengefolka skal kunne gjemme bort pengene sine, sier Kolberg.

Han mener at banken, under Rune Bjerkes ledelse, har sviktet idealene det norske samfunnet ellers er bygget på.

- Det er jo ikke akseptabelt det DNB har gjort. Selv om det skulle være juridisk holdbart så er dette noe en bank som er eid 34 prosent av staten over hodet ikke skal gjøre. De har hærskarer av advokater som har fått sin utdannelse av det norske samfunnet og de brukes til å gjemme bort penger. Det er helt uakseptabelt, sier han.

Krever forbud I går ettermiddag signerte Kolberg et brev fra Stortingets kontrollkomité til finansminister Siv Jensen (Frp) for å spørre om hva Finanstilsynet har gjort for å sikre at DNB ikke legger til rette for ulovlig virksomhet som skatteunndragelser. Han sier den siste ukes avsløringer viser at Norge har langt igjen for å bli et demokratisk samfunn. DNBs filial i Luxembourg har bistått kunder i å opprette 40 selskaper på Seychellene. Av disse var om lag 30 eid av nordmenn, 20 av dem bosatt i Norge, opplyser DNB.

FORLOVER: Her er ledertrioen i Oslo Arbeiderparti samlet på årsmøte i i 1990. Partisekretær Rune Bjerke, nestleder Marit Nybakk og leder Jens Stoltenberg. Stoltenberg ble senere Bjerkes forlover da han giftet seg med Ap-toppen Libe Rieber-Mohn. Foto: Per Svensson / Aftenposten
FORLOVER: Her er ledertrioen i Oslo Arbeiderparti samlet på årsmøte i i 1990. Partisekretær Rune Bjerke, nestleder Marit Nybakk og leder Jens Stoltenberg. Stoltenberg ble senere Bjerkes forlover da han giftet seg med Ap-toppen Libe Rieber-Mohn. Foto: Per Svensson / Aftenposten Vis mer

- Både skjult eierskap og det å gjemme bort penger må bli forbudt, sier Kolberg.

Bør gå Rundt 100 nyhetsmedier over hele verden har de siste dagene avslørt hvordan et selskap i Panama har bistått med å opprette selskaper som er velegnet til å skjule formuer. I Norge har Aftenposten avslørt at DNB har vært med på den omstridte praksisen. Komitélederen er ikke særlig imponert over at DNB-sjef Rune Bjerke nå angrer og sier at banken ikke burde gjort dette. Banken påpeker også at de ikke har gjort noe ulovlig.

- Beklagelsen og påstanden om at dette skulle de ikke gjort kommer først når mediene avslører saken. Da er det jo ingen beklagelse.

BI-professor Petter Gottschalk er helt klar på at Rune Bjerke bør gå av, ikke minst for å gi et kraftig signal til alle i banken om at dette er uakseptable handlinger. Kolberg vil ikke uttale seg direkte om hvilke konsekvenser avsløringen bør få for Bjerke.

- Jeg vil ikke si annet enn at det er styret som må vurdere dette, sier Kolberg.

-Uakseptabel Brevet til Finansdepartementet er den første reaksjonen fra kontrollkomiteen.

- Dette er en handling som er helt uakseptabel. Jeg forstår at også Nordea har drevet med dette. Det er jo helt klart at Stortinget må gå inn i dette på riktig måte og stramme inn lovverket betydelig.

I 2007 sa finansminister Kristin Halvorsen (SV) at DNB måtte avvikle praksisen med å tilby «diskre» banktjenester i Luxembourg. Det førte til at tilbudet ble fjernet fra nettsidene til DNB, mens praksisen ved kontoret i Luxembourg fortsatte fram til 2010. Kolberg sier det virker som at at strengere lover virker som det eneste språket bankene skjønner.

PARTITOPPER: Her ønskes partileder Gro Harlem Brundtland velkommen til årsmøtet 1990 av partisekretær i Oslo Arbeiderparti, Rune Bjerke. I midten den nylig avgåtte lederen i Oslo-partiet, stortingsrepresentant Bjørn Tore Godal. Foto: Per Svensson / Aftenposten
PARTITOPPER: Her ønskes partileder Gro Harlem Brundtland velkommen til årsmøtet 1990 av partisekretær i Oslo Arbeiderparti, Rune Bjerke. I midten den nylig avgåtte lederen i Oslo-partiet, stortingsrepresentant Bjørn Tore Godal. Foto: Per Svensson / Aftenposten Vis mer

- De anmodningene som er kommet i de offentlige rom tar de åpenbart ikke hensyn til - selv om det kommer fra regjeringshold. Da er det bare lovgiving som gjør slik virksomhet kriminell som hjelper. Altså at det blir forbudt.

Dagbladet har forelagt Kolbergs uttalelser til Rune Bjerke, men verken han eller banken ønsker ikke å gå i dialog med Martin Kolberg om saken. De viser til at kontrollkomiteens brev er stilet til Finansdepartementet og omhandler Finanstilsynets rolle.