Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ingen spes. spor følges andre enn youtube-tipset. Ingen vitner foreløpig».

1 time og 50 minutter etter at politiet fikk tipset om Breivik, trodde politiledelsen at de ikke hadde noen spor å jobbe etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lappen med tipset om Anders Behring Breivik ble liggende urørt på operasjonssentralen i 20 minutter.

Lappen ble lagt hos politiets operasjonsleder. Hun så ikke på den. Lappen lå urørt til en operatør tilfeldigvis plukket den opp og ringte vitnet opp igjen.

22. julikommisjonen beskriver kaoset som oppstod i Oslo-politiet etter at bomba gikk av i regjeringskvartalet. Kommisjonen er kritisk til at alt personell ble sendt dit og at det ikke ble brukt ressurser til å lete etter gjerningsmannen, stenge av utfartsårer og sende ut vitnebeskrivelser.

Breivik kjørte blant annet forbi en intetanende politipatrulje på vei mot Utvika.

- Uavklart 22. julikommisjonen konkluderer med at politiet «ikke trykket på den aller største knappen».

- Til tross for den uavklarte situasjonen uteble flere viktige og nærliggende tiltak som kunne forberedt politiet og samfunnet mot nye anslag, heter det i rapporten.

I store krisesituasjoner etablerer politiet det de kaller stab og stabssjefen overtar den operative ledelsen. Det var operasjonslederen selv som ringte hvert enkelt stabsmedlem, etter at hun hadde lett fram en ferieoversikt.

Det første stabsmøtet er loggført kl. 16.55. Loggen av møtet forteller ikke noe om at politiet allerede 15.34 hadde fått tipset om gjerningsmannen. Det ble heller ikke informert om at det nettopp var sendt ut Riksalarm.

POLITIETS TIPSHÅNDTERING: Denne grafikken viser politiets håndtering av tipset om Breivik.
POLITIETS TIPSHÅNDTERING: Denne grafikken viser politiets håndtering av tipset om Breivik. Vis mer

Kommisjonen konkluderer slik: «Politidistriktet endret med andre ord ledelse på operativt nivå, uten at informasjonen om mulig gjerningsmann fulgte med og uten at status i operasjonen så langt ble gjennomgått.»

Til kommisjonen har operasjonslederen blant annet forklart:

-  Det var størst fokus på TV 2-bygget og den forestående pressekonferansen. Det ble ikke orientert om at det var iverksatt nasjonal varsling av mulig fluktbil. På møtet var det ikke tid til å formidle alt som OPS hadde utført.

«... Ingen spes. spor» På neste stabsmøte, som startet kl. 17.25, var staben fortsatt ikke kjent med vitneopplysningene og ble heller ikke kjent med disse i møtet, skriver kommisjonen. I loggen fra dette møtet heter det:

«... Ingen spes. spor følges andre enn youtube-tipset. Ingen vitner foreløpig». 

Kommisjonen kan etter dette slå fast at kritisk styringsinformasjon ikke nådde fram til staben verken etter hvert som stabsmedlemmene ankom, eller etter at stab var satt. Uten disse opplysningene, og uten kjennskap til operasjonsleders tiltak så langt, kan staben på det tidspunkt vanskelig ha vært i stand til å utøve kunnskapsbasert ledelse og kontroll av politiets operasjon, heter det i kommisjonens rapport.

Kl. 17.29 ble staben kjent med at skytingen på Utøya, da politidirektoratets representant hadde fått telefon av sin datter som oppholdt seg på øya. Hun fortalte at folk ble skutt og drept.

Ingen sperringer Kommisjonen kritiserer også at det ikke ble opprettet sperre- og observasjonsposter.

- Vitneopplysningene om gjerningsmannen og bilen han disponerte, ble ikke lest ut på sambandet før cirka kl. 17.47. Disse opplysningene ble heller ikke formidlet til mediene for varsling av publikum via radio og fjernsyn. Kommisjonen har i det hele funnet få spor av operative tiltak som hadde til formål å avverge eller forberede seg på eventuelle sekundæranslag. Kommisjonen mener slike tiltak kunne ha ført til at gjerningsmannen og bilen han kjørte, kunne blitt oppdaget, heter det i rapporten.

Kommisjonen konkluderer med at operasjonssentralen var underbemannet og at den i praksis ble handlingslammet.

- Sentralens yteevne ble ytterligere svekket av flere uhensiktsmessige tekniske løsninger, samt fravær av tekniske løsninger som kunne gjort varsling og informasjonsdeling mer effektivt, heter det i rapporten.

- Operasjonslederen opplevde seg mer som en alminnelig sambandsoperatør enn en operasjonsleder den første timen, heter det i rapporten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media