Ingen spor etter Munch-ranerne

Politiet har så langt ikke sikret seg verken fingeravtrykk eller DNA-profil etter Munch-ranerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser foreløpige tilbakemeldinger fra kriminaltekniske eksperter. Oslo-politiet kan dermed få en meget vanskelig jobb med å identifisere tre eller flere kunstranere.

Politiet har nå fått de første rapportene som spesielt gjelder undersøkelsen av fluktbilen, en mørk Audi S4 stasjonsvogn. Ranerne tømte et brannslokkingsapparat i bilkupeen, noe som har gjort jobben svært vanskelig for teknikerne.

Komplisert

Politioverbetjent Øyvind Nordgaren ved Oslo politidistrikt bekrefter at de første resultatene er klare.

-  Det er litt komplisert og utfordrende for kriminalteknikerne å jobbe med spesielt fluktbilen. Men vi har ikke gitt opp håpet om å finne noe, men det kan ta litt lengre tid. Eventuelle tekniske spor som kan identifisere noen av ranerne, kommer som en bonus. Vi har heller ikke gjort en samlet vurdering av hele materialet, sier Øyvind Nordgaren.

Etter det Dagbladet får opplyst, har ekspertene så langt verken funnet fingeravtrykk eller rene DNA-profiler i fluktbilen eller på rammene som ble kastet på to steder etter kunstranet.

Politiet har leid inn et firma for å støvsuge fluktbilen, men viktige spor kan ha gått tapt under arbeidet. Pulveret i brannslokkingsapparatet har lagt seg inne i hele bilen, noe som gjør jakten på spesielt fingeravtrykk meget vanskelig.

Har sikret mange spor

Fluktbilen ble satt igjen av ranerne ved Sinsen tennisklubb i Oslo. Dette er siste sikre spor etter kunstranerne. Bilen hadde en bulk på venstre side foran. Den var også til dels skrapet opp. Audien ble stjålet for et år siden, men eieren meldte den aldri stjålet.

-  Tilstanden til bilen da den ble hensatt ved Sinsen er av betydning for etterforskningen. Vi har generelt sikret spor i denne saken, men jeg kan ikke kommentere detaljer. Det kan hende at vi tar en avgjørelse om nye undersøkelser av fluktbilen, sier Øyvind Nordgaren.

Trenger DNA-profiler

Det ble funnet rammedeler fra «Skrik» og «Madonna» to steder. Ranerne har kastet ut deler under sin ville ferd fra Munch-museet den 22. august. Oslo-politiets kriminalteknikere har gransket rammene i flere uker.

Politiet håper ransjakten i reagensrør ved Rettsmedisinsk institutt til slutt fører til at etterforskerne sitter med en eller flere DNA-profiler fra kunstranet.

En rekke personer tilknyttet ransmiljøet har tidligere avgitt DNA-prøve. Eventuelle DNA-profiler fra Munch-ranerne vil bli sjekket opp mot Kripos' sporregister, eller så vil politiet be personer om å avgi DNA-prøve med munnpensel.

-  Så langt har vi ikke gjort noen av delene, sier Øyvind Nordgaren.

Politioverbetjenten sier at politiet konsentrerer seg om den taktiske etterforskningen, noe som blant annet betyr undersøkelse av tips og gransking av flere kriminelle miljøer.

STJÅLET: «Skrik» finnes i to malte versjoner og «Madonna» finnes i totalt fem malte versjoner.