Ingen spor etter overfallsmenn i Oslo

Politiet har fått få tips om overfallsbølgen i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag gikk politiet ut og ba om tips i etterforskningen av fire forskjellige voldtektsforsøk begått i løpet av et drøyt døgn i Oslo i helga. Alle kvinnene ble overfalt utendørs og to av dem ble også ranet for verdisaker.

- Det har kommet inn et par telefoner til politiet etter at vi gikk ut. Det er ikke noe gjennombrudd i sakene, sier politioverbetjent Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo-politiet, til Dagbladet.

Politiet ber personer som har befunnet seg på noen av de aktuelle stedene, eller i nærområdet i de aktuelle tidsrommene om å ta kontakt.

Slik beskriver politiet voldtektsforsøkene:

• Risallèen, natt til lørdag rundt klokka 0430: Fornærmede tok siste nattbuss (nr. N12) ca. kl. 0420 fra Nasjonalteatret mot Ullerntoppen. Det var masse folk på bussen. Kvinnen gikk av bussen på Ris T-bane.  

Fornærmede mener at to menn som gikk av bussen samtidig med henne fulgte etter henne. Hun ble dratt ned i bakken og forsøkte avkledd. Forsøket ble avverget av motstanden til fornærmede. Hun ble fraranet en veske og mobil.

Beskrivelse av gjerningsmennene:
1) Mann i 40-åra. Høy, tynn med mørkt langt hår nesten til skuldrene. Iført mørke, pene klær.
2) Mann i 20-åra. Ganske lav med kort mørkt hår. Iført olabukse og mørk jakke.
Begge snakket engelsk med østeuropeisk aksent
    
• Parkveien/krysset Colbjørnsensgt/Inkognitogata natt til søndag rundt klokka 04.45 Fornærmede har forklart at hun ble fulgt etter av to menn i Parkveien til krysset Coldbjørnsensgt/Inkognitogata hvor hun ble overfalt, dratt i bakken og utsatt for seksualisert vold/voldtektsforsøk.  Fornærmedes motstand førte til at gjerningsmennene løp fra stedet. Fornærmede ble frastjålet en håndveske.

Beskrivelse av gjerningsmennene:
1) Mann i 30-årene. Ca. 165 cm høy, østeuropeisk utseende.
2) Samme som nummer én, men litt høyere av vekst.
Begge snakket engelsk med østeuropeisk aksent.

• Mauritz Hansens gate, natt til søndag rundt kl. 0200 Fornærmede ble overfalt av en mann som tok kvelertak og forsøkte å kle av henne. Mulig medhjelper. Ikke frastjålet noe.

Gjerningsmennene:
1) Mann i 20-årene med pakistansk utseende. Ca. 170-180 cm høy med krøllete hår, stor nese og iført mørke klær. Snakket norsk
2) Uklart, men lignet på nummer én.

• Platous gate natt til søndag ca. kl. 0330 Fornærmede ble dratt inn i trappeoppgang, dratt ned på gulvet og forsøkt avkledd. Fornærmede
gjorde motstand og gjerningsmannen løp fra stedet.

Beskrivelse av gjerningsmann:  
Mann i 20-årene med nordisk utseende ogkort mørkt hår. Ca. 170-175 cm. høy, iført dongeribukse og snakket møredialekt. Ikke noe stjålet.

Sammenfallende To av sakene - på Vinderen og i villaområdet bak Slottsparken - er så like at politiet jobber ut fra at de samme to gjerningsmennene står bak.

- I sakene fra Risalleen natt til lørdag og Parkveien natta etterpå er beskrivelsene av gjerningsmennene og modus så like at vi ser grunn til å se de to tilfellene i sammenheng. Utover det etterforskes sakene nå parallelt, sa Lid til Dagbladet tidligere i dag.

Hun forteller at politiet var raskt på de aktuelle stedene samme natt og har gjennomført tekniske undersøkelser. Politiet håper også overfallsmennene er fanget på et eller flere av overvåkingskameraene ved de stedene.

BER OM TIPS: Politioverbetjent Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt, håper på tips fra publikum fra de fire forskjellige åstedene i helga. Foto: Morten Holm / Scanpix
BER OM TIPS: Politioverbetjent Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt, håper på tips fra publikum fra de fire forskjellige åstedene i helga. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Dette er et omfattende innsamlingsarbeid som vi er så vidt i gang med, sier Lid.

Politiet ønsker også å gjøre grundigere avhør av de fornærmede i et håp om at de kan lede dem nærmere gjerningsmennene.

- Vi forsøker å få tak i dem og vil avtale avhør når det passer. Det kan være flere grunner til at ofre for slike traumatiske opplevelser ikke ønsker eller orker å snakke med politiet så kort etter hendelsen, sier Lid på generelt grunnlag.

Politiet står per nå på nærmest bar bakke i etterforskningen og ber derfor de som har sett eller hørt noe i de aktuelle områdene om å ta kontakt med politiet.