Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen spor etter potensielt farlig bjørn

Søker med hunder og helikopter for å finne bjørnen som ble skadeskutt etter saueangrep.

LETER ETTER BJØRN:  Politiet leter etter en skadeskutt bjørn de frykter kan utgjøre fare for mennsker. Det er en bjørn av denne typen det letes etter. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Berg
LETER ETTER BJØRN: Politiet leter etter en skadeskutt bjørn de frykter kan utgjøre fare for mennsker. Det er en bjørn av denne typen det letes etter. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Salten politidistrikt i Nordland gikk i går ut og advarte mot en bjørn som kan utgjøre en fare for mennesker etter at den ble skadeskudd lørdag kveld.

Første prioritet for politiet er å finne bjørnen, men foreløpig er den ikke lokalisert.

- Det er ikke funnet noen bjørn enda, og så vidt jeg vet har det heller ikke vært noen observasjoner, sier politiadvokat i Salten politidistrikt Margrete Torseter til Dagbladet i morges.

Bjørnen ble skadeskutt av en bonde etter at den hadde angrepet en sau. Bonden meldte selv fra til kommunen som videre varslet Statens naturoppsyn og politiet.

Torseter  opplyser at det er et stort område bjørnen potensielt kan oppholde seg i og at det blant annet letes med helikopter.

Etterforskes - Bjørnen kan befinne seg i et lite befolket område mot svenskegrensa, men så er det også Saltdal, et lite tettsted den andre veien. I og med at det ikke har vært noen observasjoner så langt kan det tyde på at den har gått mot Sverige, sier hun.

Er det lovlig å skyte bjørn som angriper sau?

- I noen tilfeller er det det. Det var ikke gitt noen fellingstillatelse på denne bjørnen. Da er det kun lov å skyte bjørn under direkte angrep på for eksempel sau, hund eller regn. Om det var under direkte angrep vet vi enda ikke, men dette vil bli rutinemessig etterforsket. Vi har snakket både med han som skjøt og andre, og fortsetter etterforskningen i dag, opplyser Torseter.

Det er Statens naturoppsyn (SNO) under Direktoratet for Naturforvaltning leder søket etter bjørnen.

- Vi fikk beskjed om bjørnen søndag ettermiddag og sendte i går kveld to av våre fellingspersonell til Nordland. På grunn av tåke ble de sittende værfast på fjellet i natt, opplyser fungerende seksjonssjef for rovdyrseksjonen i SNO Espen Bø.

Klokken 8.20 i morges hadde de et møte med politiet.

- De skal nå sammen med skyteren oppsøke stedet der bjørnen ble skutt. Herfra vil de gå inn med hunder og forsøke å finne sportegn som er interessante, sier Bø.

Potensielt farlig Han deler politiets oppfatning om at bjørnen kan være farlig for mennesker.

- En skadet bjørn kan være farlig, spesielt hvis den er så hardt skadd at den ikke kommer fort nok unna det den oppfatter som farlig. Da er nok instinktet til å forsvare seg sterkere enn hos en uskadd bjørn. Dette gjelder de fleste dyr, men en bjørn er en del sterkere enn de fleste, påpeker han.      

Han oppfordrer personer som måtte komme over bjørnen om å forsøke å trekke seg unna.

- Men det er viktig at de så fort som mulig gir beskjed til politiet, sier han. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media