Narkobaron pågrepet:

- Ingen steder å gjemme seg

Fredag ble narko-legende Rafael Caro-Quintero pågrepet i en militæraksjon som kostet 14 meksikanske soldater livet. Nå vil USA ha ham utlevert.

PÅGREPET: Narkobaron Rafael Caro-Quintero ble fredag pågrepet langt inn i fjellene i delstaten Sinaloa i Mexico. Det var den seks år gamle blodhunden Max som til slutt fant Caro-Quintero, opplyser marinen. Foto: Mexico marine / AP / NTB
PÅGREPET: Narkobaron Rafael Caro-Quintero ble fredag pågrepet langt inn i fjellene i delstaten Sinaloa i Mexico. Det var den seks år gamle blodhunden Max som til slutt fant Caro-Quintero, opplyser marinen. Foto: Mexico marine / AP / NTB Vis mer
Publisert

I mange tiår har Rafael Caro-Quintero vært blant de største narkobaronene i Mexico.

Han ledet i sin tid det fryktede Guadalajara-kartellet, før det ble oppløst, og har i seinere tid vært en lederskikkelse i Sinaloa-kartellet.

Han har også stått flere år på FBIs liste over USAs mest ettersøkte. De utlovet en dusør på 20 millioner dollar til den som ga dem informasjon som førte til pågripelsen av ham.

Helt siden han ble valgt, har president Andrés Manuel López Obrador sagt at hovedprioriteringen var å avslutte krigen mot narkotikakartellene, og sørge for å demilitarisere landet. Han gikk til valg på slagordet «Abrazos, No Balazos», som betyr «klemmer, ikke kuler».

Tre dager etter Biden-besøk

Nå har likevel militæret pågrepet Caro-Quintero. Tre dager etter at USAs president Joe Biden var på besøk i Mexico, gjennomførte den meksikanske marinen en aksjon mot narkobaronen. Han ble pågrepet fredag kveld norsk tid, men aksjonen kostet 14 marinesoldater livet da helikopteret de satt i styrtet som følge av et «uhell».

USAs statsadvokat Merrick B. Garland skriver i en pressemelding at de har bedt om å få Caro-Quintero utlevert. Årsaken er at han skal ha bortført og drept en amerikansk føderal agent i 1985.

«Caro-Quintero var etterlyst etter hans påståtte medvirkning i bortføringen og drapet av DEA-spesialagent Enrique «Kiki» Camarena i 1985», heter det i pressemeldinga.

Politiet mener at Caro-Quintero bortførte og drepte Camarena fordi Caro-Quintero mente at det var han som var ansvarlig for at politiet raidet en av plantasjene hans.

Skal stilles for retten

- Det er ingen steder å gjemme seg for noen som bortfører, torturerer og dreper amerikanske politifolk. Vi er dypt takknemlige til meksikanske myndigheter for at de fanget og arresterte Rafael Caro-Quintero. Dagens pågripelse er kulmineringen av hardt arbeid av DEA og deres meksikanske partnere for å stille Caro-Quintero til ansvar for sine påståtte kriminelle handlinger, inkludert tortureringen og henrettelsen av DEA-spesialagent Enrique «Kiki» Camarena, skriver Garland i pressemeldinga.

- Vi ber om umiddelbar utlevering til USA, så han kan stilles for retten for disse lovbruddene i det samme rettssystemet som spesialagent Camarena forsvarte da han døde, skriver statsadvokaten.

Videre kondolerer statsadvokaten til de etterlatte som mistet sine kjære da marinehelikopteret styrtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer