Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen storflom fra Harbardsbreen

Faren for en ny storflom fra Harbardsbreen i Luster ser ut til å være over.

FRYKTET FLOM: Kontrollert tapping av vannmagasiner gjør at man ikke lenger frykter effektene av storsmelting på Harbardsbreen. Foto: NVE/ NTB Scanpix
FRYKTET FLOM: Kontrollert tapping av vannmagasiner gjør at man ikke lenger frykter effektene av storsmelting på Harbardsbreen. Foto: NVE/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Slik det ser ut nå, har vi god kontroll over situasjonen. Mengden vann der oppe anslår NVE til 6 millioner kubikkmeter. Vi har tappet ut 3,5 million kubikkmeter av magasinet, og da begynner vi å nærme oss den situasjonen at vi har kapasitet til å ta resten i magasinet, sier vassdragsansvarlig Johnny Bruheim hos Hydro Energi i Sogn til NTB søndag formiddag.

Allerede tidlig lørdag var det klart at faren for en ukontrollert flom som følge av såkalt jøkulhlaup så ut til å bli mindre og mindre etter hvert som tiden gikk.

Hydro Energi har et vannmagasin på stedet som er tappet ned for at det skal kunne ta imot mest mulig vann i tilfelle det skulle komme svært store vannmengder fra breen på kort tid. Magasinet har kapasitet på 3,5 millioner kubikkmeter vann.

I 2010 var vannstigningen 40 centimeter i timen, lørdag var den oppe i 10-11 centimeter i timen.

- Jo lengre tid det tar, jo mer får vi ut av magasinet. Så om dette holder seg fint utover dagen, har vi kapasitet til å ta resten. Sånn sett blir det ikke noen storflom, sier Bruheim.

Men vannmengden som kommer fra breen øker for hver time.

- Men vi er innenfor normalen. I 2010 var vi oppe i 70 kubikkmeter i sekundet, akkurat nå er vi på 46 kubikkmeter vann i sekundet, sa han i 10-tiden.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!