Ingen storm på apotekene

Tamiflu-kunder dukket ikke opp i store horder i dag.

INGEN TAMIFLU-STORM PÅ APOTEKENE:  Fra i dag kan du kjøpe Tamiflu reseptfritt på apotekene. Foto: SCANPIX/AP Photo/Thomas Kienzle
INGEN TAMIFLU-STORM PÅ APOTEKENE: Fra i dag kan du kjøpe Tamiflu reseptfritt på apotekene. Foto: SCANPIX/AP Photo/Thomas Kienzle Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Norske apoteker opplevde ingen storm av Tamiflu-kunder torsdag formiddag.

- Vi merker en viss pågang og får noen rapporter om køer, men ikke mer enn apotekene kan håndtere, sier kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Norsk Medisinaldepot (NMD) til NTB.

NMD eier kjeden Vitusapotek, og leverer også varer til kjedene Ditt Apotek og Sykehusapotekene. Det er ikke kommet rapporter om at noen apoteker er gått tomme for Tamiflu, sier Byermoen.

- Ved vårt døgnåpne apotek på Jernbanetorget i Oslo var det et visst rush like etter midnatt og på morgenen, men ikke noe som skapte problemer, sier Byermoen.

Informasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen har heller ikke fått meldinger om spesielle problemer.


Uten resept

Fra torsdag kunne folk kjøpe Tamiflu, som brukes til å behandle influensa, uten resept fra lege. Kundene må fylle ut et egenmeldingsskjema, og apotekene kan avvise kunder som ikke oppfyller kriteriene for å få Tamiflu: At de selv er smittet av influensa eller er i nærkontakt med noen som har influensa, eller tilhører en risikogruppe.

- Farmasøytene har kompetanse og lang erfaring i å vurdere resepter. Vurderingen av egenmeldingene skulle derfor ikke by på spesielle problemer, sier Soldal.

De ansatte i apotekene er også vant til å behandle det han kaller «insisterende kunder», sier Soldal.

- Vi har ikke fått meldinger om problemer med kunder som er blitt avvist. Men noen av de store apotekene har fått inn ekstra vektere, sier han.


Hamstring?

Det er vanskelig å hindre eventuell hamstring, dersom en kunde går fra apotek til apotek og fyller ut egenmeldingsskjema hvert sted.

- Men det er ingen grunn til å hamstre. Det holder å begynne behandlingen 48 timer etter at sykdommen bryter ut, det betyr at de fleste har anledning til å skaffe seg legemiddelet når de eventuelt trenger det. Dessuten går jo også Tamiflu ut på dato på et tidspunkt, sier Byermoen.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer