Ingen storstreik i staten

Lønnsøkning mellom 9.000 og 16.000 kroner. Kristin Halvorsen må riste fram 1,2 milliarder. Men politijuristene streiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Riksmeklingsmann Svein Longva bekreftet klokka 15.40 at det ikke blir noen storstreik i staten.

Etter å ha forhandlet 16 timer på overtid ble LO Stat, YS Stat og Unio enige med staten. Arbeidstakerorganisasjonene har godtatt en lønnsøkning på 3,9 prosent for sine 100.000 statsansatte medlemmer.

Alle statsansatte med lønnstrinn opp til 75, får 9.000 kroner i flatt tillegg. Statsansatte med lønnstrinn 76 og høyere får 16.000 kroner. I tillegg er det satt av en pott til lokale forhandlinger, som all de tre organisasjonene er fornøyd med.

Avtalen koster staten 1,2 milliarder kroner i ekstra årlige lønnsutgifter.

Dermed er det bare Akademikerne med 18.000 medlemmer i staten som streiker.

Kommunene ventet

På Riksmeklingsmannens kontorer sitter nå partene i kommuneoppgjøret. Meklingsmann Dag Nafstad la klokka 16.30 fram en rykende fersk, helhetlig skisse til løsning for de involverte.

- I utgangspunktet er dette en skisse de enten går for eller forkaster, men de trenger en god del tid for å sette seg inn i dokumentet, sier Nafstad, som ikke vil offentliggjøre noe resultat før alle partene har gitt sin tilbakemelding.

 LØNNSKAMERATER:  Dette er aktørene i den rekordlange meklignen for statsansatte, som ble avsluttet ved 15.30-tiden. Fra venstre leder i YS Stat, Tore Kvalheim, statens personaldirektør Jørn Skille, riksmeklingsmann Svein Longva, leder LO Stat, Magne Øye og leder Unio Stat, Arne Johannessen. Riksmeklingsmannen var fornøyd, og alle de fire andre roste Longva da avtalen ble presentert. Foto: Øystein Andersen.
LØNNSKAMERATER: Dette er aktørene i den rekordlange meklignen for statsansatte, som ble avsluttet ved 15.30-tiden. Fra venstre leder i YS Stat, Tore Kvalheim, statens personaldirektør Jørn Skille, riksmeklingsmann Svein Longva, leder LO Stat, Magne Øye og leder Unio Stat, Arne Johannessen. Riksmeklingsmannen var fornøyd, og alle de fire andre roste Longva da avtalen ble presentert. Foto: Øystein Andersen. Vis mer

Det kan ta flere timer før Kommunenes Sentralforbund (KS) og arbeidstakerorganisasjonene Unio, LO, YS har tatt stilling til skissen.

- Dette omfatter alle deler av forhandlingene, også arbeidstids-spørsmålet for lærerne, bekrefter meklingsmannen.

Ved forrige lønnsoppgjør i 2004 ble det en avklaring for de de kommuneansatte først ti timer etter at meklingen i statsoppgjøret var klart. Deretter kommer Oslo kommune, som er et eget tariffområde.

Politijurister streiker

Tidligere i dag brøt Akademikerne Stat ut og sa nei til riksmeglingsmann Svein Longva sin siste skisse til løsning av lønnsoppgjøret i statlig sektor.

- Skissen var langt unna vårt krav på fem prosent lønnsøkning. Det var for lite penger og de var feil fordelt, sa Knut Aarbakke, leder av Akademikerne Stat.

Dermed er 130 politijurister og veterinærer  i streik. Det gjelder veterinærer i Mattilsynet i Ålesund og politijurister i Oslo, Salten og Sogn og Fjordane.

Rammer Gilde

Ingen storstreik i staten

Den første bedriften som blir rammet av streiken til åtte veterinærer i Mattilsynet, er Gildes slakteri i Ålesund. Streiken fører til at 30 av de ansatte blir permittert, skriver Aftenposten.no.

- Vi er forberedt på å streike lenge. Vi har fire dagers varsel på å utvide streiken, og et slikt varsel kan bli sendt allerede i dag. Men vi har ikke tenkt å fortelle hvordan vi vil trappe opp streiken, sier Aarbakke til Dagbladet.no.

Riksmeklingsmann Svein Longva opplyste på pressekonferansen i ettermiddag etter at de andre partene i statsoppgjøret var enige, at han ikke har noen planer om å involvere seg i streiken til Akademikerne.

Og to av lederne for de andre arbeidstakerorganisasjonene viste ingen særlig sympati for Akademikernes streik, etter at deres egen avtale var klar.

- Vi fikk godt betalt for å mekle noen timer på overtid, sier Unios forhandlingsleder Arne Johannessen.

Og forhandlingsleder Morten Øye i LO stat kamuflerer dårlig skjult at de streikende akademikerne ikke får mer enn dem selv.

- Det gjelder en tariffavtale for staten, inklusive medlemmer i Akademikerne, sier Øye.

<B>MEN SÅ VAR DET KOMMUNENE:</B> Dagen var på ingen måte slutt for meklingsmann Dag Nafstad da statsoppgjøret var på plass. Han skal prøve å få Kommunenes sentralforbund og blant andre lærerne til å bli enige.