Ingen straff for å bryte miljøfartsgrensen

I en fersk dom slår lagmannsretten fast at miljøfartsgrensen er ulovlig.

IKKE LOVLIG:  Borgarting lagmannsrett har i en fersk dom konkludert med at miljøfartsloven ikke har hjemmel i vegtrafikkloven, og at man dermed kun kan dømmes for fartsoverskridelser som overstiger den opprinnelige fartsgrensen. Foto: Morten Holm / SCANPIX
IKKE LOVLIG: Borgarting lagmannsrett har i en fersk dom konkludert med at miljøfartsloven ikke har hjemmel i vegtrafikkloven, og at man dermed kun kan dømmes for fartsoverskridelser som overstiger den opprinnelige fartsgrensen. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet). I en dom fra Borgarting lagmannsrett slås det fast at man bare kan straffes for den delen av hastighetsoverskridelsen som overstiger den opprinnelige fartsgrensen.

En 35 år gammel mann ble tatt for å kjøre i 100 km/t på Ringveien i Oslo. Veien var merket med miljøfartsgrense. Han ble idømt fengselsstraff i 2008 for dette og en rekke andre brudd på vegtrafikksloven. Han ble også fratatt lappen i 16 måneder.

Lagretten konkluderer med at det er «tvilsomt om såkalt miljøfartsgrense er hjemlet i vegtrafikkloven». Han ble derfor dømt til en bot for den del av fartsovertredelsen som overskred den lovlige fartsgrense på 80 km/t, og tap av førerrett utgikk i den nye dommen.

- Nå vil nok alle som måtte ha mistet førerkortet eller være bøtelagt for kjøring over de såkalte miljøfartsgrensene i Oslo ha krav på å få tilbake pengene og lappen tilbake, sier 35-åringens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

- Viktig dom Miljøfartsgrensene innføres av Statens Vegvesen hver vinter for å hindre svevestøv. Men lovligheten av denne har lenge vært omstridt. Politiet har heller ikke visst om de har hjemmel til å straffe bilister som overskrider miljøfartsgrensen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer