Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen strakstiltak etter overvåknings-avsløringen

Teleselskapene og tilsynet «vurderer ulike løsninger».

INGEN KONKLUSJONER: Post- og Teletilsynet kalte i dag inn til møte med blant andre de store teleselskapene og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet i Samferdselsdepartementets lokaler. Ekspertene diskuterte den tekniske bakgrunnen for overvåkningsfunnene men la ikke fram noe konkret resultat etter møtet.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INGEN KONKLUSJONER: Post- og Teletilsynet kalte i dag inn til møte med blant andre de store teleselskapene og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet i Samferdselsdepartementets lokaler. Ekspertene diskuterte den tekniske bakgrunnen for overvåkningsfunnene men la ikke fram noe konkret resultat etter møtet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mobilselskapene skal vurdere tiltak for å hindre overvåking med falske basestasjoner. Post- og teletilsynet (PT) mener det er for tidlig å si om man bør bruke ressurser på å fjerne overvåkingen fullstendig.

Det ble utfallet av dagens «krisemøte» i kjølvannet av overvåkningsavsløringen.

-  Det handler om kost/nytteanalysen vi må gjøre når vi har utforsket de tekniske mulighetene vi har. Da må vi se hvilken vei vekten tipper, sier avdelingsdirektør Einar Lunde i PT til NTB.

Lunde deltok tirsdag på et møte med norske teleselskaper og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Temaet for møtet var Aftenpostens avsløring av overvåking med falske basestasjoner flere steder i hovedstaden.

- Jeg ble ikke overrasket over at truslene finnes. Men omfanget av dem er overraskende, sa Lunde etter møtet.

Teleselskapene skal nå sammen med Post- og teletilsynet vurdere ulike tekniske løsninger som kan bidra til å hindre denne typen overvåking i framtiden. Nasjonal sikkerhetsmyndighet fungerer som rådgiver i arbeidet.

Ifølge Lunde er det flere etater som har hatt ansvar for å oppdage overvåkingen som Aftenposten har beskrevet. Assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet sier det ikke er tvil om at PT har ansvaret for konfidensialiteten i mobilnettene, siden etaten har tilsyn med teleselskapene som eier nettene.

- Har dere utført den oppgaven godt nok?

- Jeg vil i alle fall si at vi må sette oss ned og se om vi er rigget riktig for den frekvenskontrollen som foregår i dag, sier Aarsæther.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook