MØTTE PRESSEN: Riksmekler Nils Dalseide møtte tirsdag pressen, mens meklingen fortsatt pågikk. I kveld deltar han på en pressekonferanse om meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri, som har foregått på Thon Hotell Opera. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MØTTE PRESSEN: Riksmekler Nils Dalseide møtte tirsdag pressen, mens meklingen fortsatt pågikk. I kveld deltar han på en pressekonferanse om meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri, som har foregått på Thon Hotell Opera. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Ingen streik i industrimeklingen

Enighet mellom Fellesforbundet og Norsk industri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partene i industrimeklingen bekrefter at det er enighet om en avtale, over 17 timer på overtid.

Dermed er streikefaren over. Partene bekrefter dette på en pressekonferansen i ettermiddag.

- Jeg kan slå fast at vi har lyktes med å finne en løsning som begge parter har kunnet anbefale. Det har vært en krevende og langvarig, men  konstruktiv prosess, sier riksmekler Nils Dalseide.

- Partene er enige om et generelt tillegg på 75 øre. Så blir det 1,25 kroner til dem som har minst, det vil si Teko-industrien. Jeg vil si meg rimelig godt fornøyd med dette, sier Arve Bakke i Fellesforbundet.

Dette tilsvarerer omtrent 3,3 prosent i årslønnsvekst.

- Dette ble dyrere enn jeg hadde håpet på, men likefult er det et oppgjør som jeg i sum likevel kan stå inne for, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk industri.

- I lønnsspørsmålet har vi funnet en løsning som har brakt lønnsutviklingen i Norge nedover i forhold til normalen de siste årene, og det er vi fornøyde med, sier han videre.

I pensjonsspørsmålet har de to organisasjonene blitt enige om å gjøre en utredning av framtidig innskuddspensjon som bygger på at bedriftenes kostnader ikke skal økes. Ordningen skal være innskuddsbasert, og skal ikke føre til regnskapsmessige balansekrav for bedriftene.

Utredningen skal ta sikte på å være ferdig 31.12. 2015.

- Det var viktig for oss å få gjennomslag for en utredning av tjenestepensjonsordninger. Utredningen vil også gå på arbeidstakernes medbestemmelsesrett over plassering og forvaltning av pensjonsmidlene, sier Bakke.

Dersom det ikke hadde blitt enighet, ville 11 000 industriarbeidere gått ut i streik.

Oppgjøret skal nå ut på uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer. Det skal også behandles av styret i Norsk Industri.