Ingen streik i kommunene

Partene har akseptert riksmeglerens skisse på 3,3 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For kort tid siden ble det varlset at Riksmeklingsmannen og partene i kommuneoppgjøret kan møte pressen om kort tid i Kommunenes Hus i Haakon VIIs gate, opplyser KS.

Det er klart at partene har akseptert riksmeglerens skisse.

I kommunesektoren er det avtale om å legge seg på den økonomiske rammen fra frontfagsforhandlingene, 3,3 prosent.

Samtidig opplyser KS' Per Kristian Sundnes til NRK at det i årets avtale er lagt føringer for neste års oppgjør.

- Vi måtte bruke ganske mye penger av neste års oppgjør, sier Sundnes.

Lærerene har fått mer enn de andre i kommunal sektor.

- Det betyr at vi får tatt igjen noe av lønnsetterslepet, sier forhandlingsleder i Unio Ragnhild Lied.

I en pressemelding sier Unio at de ikke er fornøyde med oppgjøret, men at det er akseptabelt.

- Det har vært en svært krevende mekling med trang ramme og mange vanskelige temaer. Ut fra en helhetsvurdering kunne vi likevel ikke kaste kommunene ut i en storstreik i fjerde hovedoppgjør på rad, sier forhandlingsleder Ragnhild Lied.

Unios høyskolegrupper, det vil si barnehagelærere, sykepleiere, fysio- og ergoterapeuter, får i snitt et lønnstillegg på 13 500 kroner. Lærerne får i snitt et lønnstillegg på 18 000 kroner, mens for lektorene vil tilleggene i snitt være 25 000 kroner. I tillegg er det en lokal pott på 1 prosent per 1. juli. Totalrammen i oppgjøret i år er om lag 3,3 prosent. Skissen inneholder også fordeling av penger for mellomoppgjøret i 2015. Det gir en ytterligere årslønnsvekst på 3 prosent neste år, heter det i pressemeldingen.

KS har også sendt ut en pressemelding i kjølvannet av enigheten i morgentimene i dag.

- Det har vært tøffe og seige forhandlinger, men vi har hele tiden hatt en god og konstruktiv prosess, som vi tok med oss inn i meklingen. Jeg tror alle til slutt var innforstått med at meklerens forslag var så langt det var mulig å strekke seg for alle parter, sier Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder i kommunesektorens organisasjon KS.

- Dette har utvilsom vært av de mest kompliserte forhandlinger jeg har deltatt i gjennom de 20 årene jeg har vært med på dette. I tillegg til ny hovedtariffavtale, som vanligvis pleier å være mer enn vanskelig nok, har vi forhandlet både om ny hovedavtale, nytt lønnssystem og ny arbeidstidsavtale med lærerne. Derfor er jeg særdeles glad for at vi er kommet i mål uten konflikt, sier Sundnes.

YS kommune sier meklingen har vært krevende.

- Vi har fått gjennomslag for at kompetanse skal lønne seg. Minstelønnen for fagarbeidere med minimum 10 års ansiennitet har fått en økning på kr. 13 200, mens tilsvarende tall for høyskolegruppen er kr. 14 400. Det er et resultat som gir god uttelling for kompetanse i tråd med våre krav. Videre har vi fått til føring på at ledere bør prioriteres i lokale forhandlinger, sier Erik Kollerud, forhandlingsleder i YS Kommune, i en pressemelding.

3,3: Forhandlingsleder i Unio Ragnhild Lied (t.h.) og leder for KS, Per Kristian Sundnes er enige om årets lønnsoppgjør. Den økonomiske rammen er tilsvarende frotfagsforhandlingene, 3,3 prosent. Imidlertid får lærerne noe mer. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
3,3: Forhandlingsleder i Unio Ragnhild Lied (t.h.) og leder for KS, Per Kristian Sundnes er enige om årets lønnsoppgjør. Den økonomiske rammen er tilsvarende frotfagsforhandlingene, 3,3 prosent. Imidlertid får lærerne noe mer. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer