INGEN STREIK: Partene ble enige i eklingen rett før klokka tre i natt. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INGEN STREIK: Partene ble enige i eklingen rett før klokka tre i natt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Ingen streik i NSB etter enighet i natt

Forsinkelser og innstilte tog på Østfoldbanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blir ingen togstreik torsdag. Det ble klart etter forhandlinger i natt.

LO Stat/Norsk lokomotivmannsforbund og arbeidsgiverforeningen Spekter/NSB AS/Gjøvikbanen AS kom til enighet i mekling hos Riksmekleren klokka 02:43.

Det blir derfor ikke streik blant medlemmer i Norsk Lokomotivmannsforbund, og togtrafikken går som normalt, skriver NSB i en pressemelding.

Til Dagbladet utdyper kommunikasjonssjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby:

- Dette er gledelig for oss. Som en transportbedrift lever vi av å frakte kundene. Det er gledelig at togtrafikken går som normalt torsdag, sier Lundeby til Dagbladet.

Forsinkelser Til tross for enighet kan det være utfordringer for togpassasjerer torsdag morgen. Trafikken på Østfoldbanen gikk igjen tidlig torsdag morgen etter at banen ble stengt på grunn av et tog som sporet av onsdag formiddag.

Men det blir innstilte tog og forsinkelser i morgentimene, melder NTB. Et godstog sporet ved 10-tiden onsdag av mellom Kolbotn og Ski. Om lag 120 sviller må byttes ut etter avsporingen, og det ble også avdekket skader på en sporveksel.

På overtid Meklingen for lokførerne fortsatte første på overtid hos Riksmekleren. 19 togførere ville bli tatt ut i streik hvis meklingen brøt sammen.

Men etter 17 timer med forhandlinger ble partene enige.

Norsk Lokomotivmannsforbunds (NLF) leder Rolf Jørgensen betegner meklingen som krevende, men at lokomotivførerne til slutt fikk en bra avtale med NSB.

- I meklingen har vi fått gjennomslag for endringer i tilleggene, slik at mer av lønnen blir pensjonsgivende. Dette var vårt viktigste krav. Dermed unngår vi streik, sier Jørgensen til NTB.

Meklingsfristen gikk ut ved midnatt natt til torsdag, men lokførerne valgte å fortsette på overtid.

Rett før klokka tre ble partene enige.

Løsning LO-tilknyttede NLF og Spekter-tilknyttede NSB klarte under årets mellomoppgjør ikke å enes om løsning, og partene samlet seg derfor onsdag klokken 10 hos Riksmekleren.

Etter 14 timer med mekling var det ved midnatt natt til torsdag uklart om de ville klare å komme til enighet.

Ettersom streik er en lovlig aksjonsform, kan ikke NSB sette opp alternativ transport på streikerammede strekninger.