KOM TIL LØSNING:
Riksmekler Nils Dalseide kunne torsdag kveld konstatere at det ikke blir streik i staten.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KOM TIL LØSNING: Riksmekler Nils Dalseide kunne torsdag kveld konstatere at det ikke blir streik i staten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Ingen streik. Så mye får statsansatte - og slik fordeles pengene

Enig på overtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene i statsoppgjøret aksepterte tidlig torsdag morgen en skisse til løsning fra Riksmekleren.

Unio mener de har fått gjennomslag for viktige krav i meklingen med staten.

- Vi har beholdt vår forhandlingsrett på pensjon, og fått på plass en bedre lønnsprofil for våre medlemsgrupper, sier forhandlingsleder i Unio Stat, Petter Aaslestad.

2,4 prosent økning Aaslestad sier han er fornøyd med at en svært krevende mekling førte fram. Det samme er YS Stat.

- Vi er tilfreds med resultatet, sier Pål N. Arnesen, leder i YS Stat.

Staten og YS Stat er enige om en fordeling av lønnstillegg der 50 prosent gis sentralt og 50 prosent skal fordeles lokalt gjennom forhandlinger i de enkelte etater og virksomheter.

I praksis vil det si at det gis et generelt lønnstillegg til alle på 1,15 prosent med virkning 1. mai, mens resten fordeles lokalt med virkning fra 1. juli.

Til sammen fyller dette rammen fra frontfaget på 2,4 prosents lønnsøkning i år.

- Dette har vært et svært tøft oppgjør, men vi kom i mål med et akseptabelt resultat for våre medlemmer, sier Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat.

- Veldig fornøyd - Jeg er veldig fornøyd med at vi oppnådde enighet i det statlige lønnsoppgjøret. Oppgjøret er innenfor rammen av frontfaget, og vi er kommet viktige skritt videre med å fornye og forbedre offentlig sektor, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en uttalelse.

- Dette har vært svært krevende forhandlinger, og alle har måttet bidra. Jeg vil gi honnør til riksmekler og partene for god og konstruktiv tone gjennom hele meklingen. Jeg er spesielt glad for at vi er enige om at det er behov for et modernisert og forenklet lønns- og forhandlingssystem i staten, og for at partene i fellesskap skal arbeide for dette, sier Sanner.

Partene er også blitt enige om å samarbeide om å utvikle et forslag til et nytt lønns- og forhandlingssystem i staten som bedre legger til rette for «at staten kan rekruttere, utvikle og beholde kompetente medarbeidere.»

(NTB)