- Ingen streikeavklaring i dag

Nye sonderinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partene i lærerstreiken gjenopptok sonderingene klokka 15 i dag. På vei inn til møtet sa forhandlingsleder Per Kristian Sundnes at det ikke er grunnlag for noen enighet i dag.

Partene i lærerstreiken gikk tidligere i dag hver til sitt for å gjøre opp status.

- Nå kommer sonderingene til å fortsette, men det kommer ikke til å komme noen flere orienteringer herfra i dag og vi kommer ikke til å bli ferdige i dag, sier forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes.

- Vi vet hvor mange elementer som ligger igjen. Dette er fortsatt sonderinger, sier Utdanningsforbundets Ragnhild Lied.

- Hvordan er forholdet mellom partene?

- Vi har et profesjonelt forhold, sier Sundnes.

Sundnes sier han føler et stort press til å løse situasjonen.

- KS ønsker over hodet ikke en slik situasjon for norske skoleelever, lærere og foreldre. Vi gjør det som står i vår makt for å løse situasjonen. Det er gode dialoger, men en utrolig krevende situasjon, sier han.

- Snakker godt sammen På spørsmål om hvordan stemningen er i forhandlingene svarer Utdanningsforbundets Ragnhild Lied slik:

- Vi snakker godt sammen og fortsetter sonderingene. Vi er nå opptatt av å jobbe intenst gjennom helga. Vi er selvsagt avhengig av at alle parter gjør det samme. Men videre framdrift mellom partene skal vi vel snakke om.

Møtene har de siste dagene vært preget av strengt hemmelighold. Selv opplysninger om hvor og når de skulle møtes, er blitt holdt tilbake.

Årsaken er at de fire lærerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonen KS er enige om å ikke uttale seg til mediene så lenge sonderingene pågår.

Fortsetter å snakke Lærerorganisasjonene møtte KS til det de kalte innledende sonderinger torsdag. Partene forsøker å finne ut om det i det hele tatt er grunnlag for å starte opp forhandlinger igjen.

Etter noen timer torsdag gikk de fra hverandre, men var enige om å ta opp tråden igjen neste dag. Etter nye møter og en tenkepause, ser det ut til at forsøkene vil fortsette.

Flere av partene indikerer overfor NTB at det er vilje til å fortsette utover i helgen, men presiserer at situasjonen er uavklart.

Ingen telefon til kunnskapsministeren Det er ifølge Kommunal Rapport grunn til å tro at partene ønsker å koble inn regjeringen på en eller annen måte, for å få hjelp til å finne en løsning.

Det kan bli aktuelt å be om mer penger til etter- og videreutdanning, lette på krav til rapportering og kjøpe lærerne fri fra administrative oppgaver, har KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) antydet.

Kunnskapsdepartementet opplyste fredag til NTB at de ikke har fått noen formell henvendelse om dette, og foreløpig bare kjenner utspillet gjennom mediene. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har hittil ikke ønsket å svare på om han eventuelt vil ha noe å by på.

Nye lærere i streik fredag Samtidig fortsetter streiken for fullt. Etter en kraftig opptrapping torsdag, er over 7.700 lærere i streik. Også de yngste elevene er nå rammet av arbeidskonflikten.

Fredag tok Norsk Lektorlag ut ytterligere 31 lærere ved videregående skoler i Stavanger og i Sande i Vestfold. I tillegg venter 41 medlemmer hos Musikernes fellesorganisasjon på å streike fra mandag morgen.

Organisasjonene planlegger ytterligere opptrapping fortløpende, men sier at de vil avvente situasjonen litt for å se hva som kommer ut av sonderingene.

- Vi har en konkret opptrappingsplan klar, og den vurderes fortløpende. Det er et omfattende arbeid, og det skal veldig gode grunner til før vi setter det på hold, sier Kolbjørg Ødegaard, som har det praktiske ansvaret for streiken i Utdanningsforbundet.

Lærerne nektet å akseptere arbeidstidsavtalen som ble tilbudt av KS under forhandlingene og meklingen på forsommeren. Den innebærer pålegg om mer bundet tid på skolen, større makt til rektor i forvaltningen av lærernes arbeidstid og dårligere ordninger for lærere som pålegges å ta vikartimer for kollegaer.

FORTSATT STREIK: Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS  er tilstede møte i KS  som skal diskutere en mulig løsning på streiken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORTSATT STREIK: Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS er tilstede møte i KS som skal diskutere en mulig løsning på streiken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer