- Ingen streikepiloter, lover Norwegian

Og kabinansatte trekker trussel om sympatistreik. 620 flygere kan gå i streik fra mandag.

 DOBBEL KJOS:  I helgen skal Riksmeklingsmannen prøve å forene selskapet og 620 skandinaviske piloter som har varslet streik fra mandag - dersom det ikke blir enighet om tariff-prinsipper. FOTO: KRISTIN SVORTE/DAGBLADET.
DOBBEL KJOS: I helgen skal Riksmeklingsmannen prøve å forene selskapet og 620 skandinaviske piloter som har varslet streik fra mandag - dersom det ikke blir enighet om tariff-prinsipper. FOTO: KRISTIN SVORTE/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag klokka 12 starter meklingsmøtene som vil avgjøre om de skandinaviske pilotene i Norwegian kommer til å streike for første gang i flyselskapets 20 år lange historie.

- Vi har en beredskapsplan, men kommer ikke til å gå ut med noen opplysninger om den nå. Det kommer vi eventuelt tilbake til. Målet er at meklingen skal føre fram, sier informajonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, til Dagbladet.

Riksmeklingsmannen har frist til midnatt natt til mandag med å forene arbeidsgiver og Norwegian pilotforening om hvor de om lag 100 danske, 100 svenske og vel 400 norske pilotene skal være ansatt i framtiden.

Krav: fortsatt ansatt i Norge Norwegian vil ha de danske og svenske pilotene over til nasjonale selskaper, mens pilotforeningen står ufrivikelig på at alle fortsatt skal være ansatt i det norske konsernet - på felles vilkår.

Der skiltes partene 14. oktober uten at partene kom i nærheten av sakens kjerne.

Leder i Pilotforeningen, Halvor Vatnar, understreker at helgens mekling verken dreier seg om kroner eller arbeidstid, men om rene tariffprinsipper.

- Hvor stor er faren for pilotstreik fra mandag ?

- Vi går selvsagt ikke inn i en mekling uten å se mulighet for løsning. Det som er sikkert, er at ingen av våre 620 medlemmer kommer på jobb mandag dersom det ikke blir en løsning, sier Vatnar til Dagbladet.

- Ingen utsettelse - Kan dere bli enige med arbeidsgiver om å utsette hele problemstillingen ?

- Nei, det er for seint å snu når plassfratredelsen er varslet. Det må ble en løsning før natt til mandag, sier Vatnar.

Det første tegnet på «fordomsfri» mekling kom i dag da arbeidstakerorganisasjonen YS/Parat trakk en sak fra Arbeidsretten om kabinsansatte har lov til å streike i sympati om Norwegian setter inn reservepiloter dersom det blir pilotstreik fra mandag.

Ingen reservepiloter - Vi stoler på forsikringer fra Norwegian om at selskapet ikke setter inn andre piloter. Derfor trekker vi saken. De kabinansatte støtter pilotenes krav i tarifforhandlingene, understreker Parat-leder Hans Erik Skjæggerud.

Norwegian-ledelsen vil ikke prosedere selskapets ståsted før meklingen med pilotene.

- Våre synspunkter legges fram under møtene hos Riksmeklingsmannen, sier informajonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet torsdag ettermiddag.