DOBBEL KJOS:  I helgen skal Riksmeklingsmannen prøve å forene selskapet og 620 skandinaviske piloter som har varslet streik fra mandag - dersom det ikke blir enighet om tariff-prinsipper. FOTO: KRISTIN SVORTE/DAGBLADET.
DOBBEL KJOS: I helgen skal Riksmeklingsmannen prøve å forene selskapet og 620 skandinaviske piloter som har varslet streik fra mandag - dersom det ikke blir enighet om tariff-prinsipper. FOTO: KRISTIN SVORTE/DAGBLADET.Vis mer

- Ingen streikepiloter, lover Norwegian

Og kabinansatte trekker trussel om sympatistreik. 620 flygere kan gå i streik fra mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag klokka 12 starter meklingsmøtene som vil avgjøre om de skandinaviske pilotene i Norwegian kommer til å streike for første gang i flyselskapets 20 år lange historie.

- Vi har en beredskapsplan, men kommer ikke til å gå ut med noen opplysninger om den nå. Det kommer vi eventuelt tilbake til. Målet er at meklingen skal føre fram, sier informajonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, til Dagbladet.

Riksmeklingsmannen har frist til midnatt natt til mandag med å forene arbeidsgiver og Norwegian pilotforening om hvor de om lag 100 danske, 100 svenske og vel 400 norske pilotene skal være ansatt i framtiden.

Krav: fortsatt ansatt i Norge Norwegian vil ha de danske og svenske pilotene over til nasjonale selskaper, mens pilotforeningen står ufrivikelig på at alle fortsatt skal være ansatt i det norske konsernet - på felles vilkår.

Der skiltes partene 14. oktober uten at partene kom i nærheten av sakens kjerne.

Leder i Pilotforeningen, Halvor Vatnar, understreker at helgens mekling verken dreier seg om kroner eller arbeidstid, men om rene tariffprinsipper.

- Hvor stor er faren for pilotstreik fra mandag ?

- Vi går selvsagt ikke inn i en mekling uten å se mulighet for løsning. Det som er sikkert, er at ingen av våre 620 medlemmer kommer på jobb mandag dersom det ikke blir en løsning, sier Vatnar til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ingen utsettelse - Kan dere bli enige med arbeidsgiver om å utsette hele problemstillingen ?

- Nei, det er for seint å snu når plassfratredelsen er varslet. Det må ble en løsning før natt til mandag, sier Vatnar.

Det første tegnet på «fordomsfri» mekling kom i dag da arbeidstakerorganisasjonen YS/Parat trakk en sak fra Arbeidsretten om kabinsansatte har lov til å streike i sympati om Norwegian setter inn reservepiloter dersom det blir pilotstreik fra mandag.

Ingen reservepiloter - Vi stoler på forsikringer fra Norwegian om at selskapet ikke setter inn andre piloter. Derfor trekker vi saken. De kabinansatte støtter pilotenes krav i tarifforhandlingene, understreker Parat-leder Hans Erik Skjæggerud.

Norwegian-ledelsen vil ikke prosedere selskapets ståsted før meklingen med pilotene.

- Våre synspunkter legges fram under møtene hos Riksmeklingsmannen, sier informajonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet torsdag ettermiddag.