Ingen svar om Milosevic i dag

Blodanalysene fra Slobodan Milosevic tar flere dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag hadde varslet at de ville komme med resultater fra blodanalysene tatt fra Slobodan Milosevic.

Men undersøkelsene tar lenger tid enn forventet og det blir ikke frigitt noen resultater i dag.

Strid om begravelse

Likevel blir levningene hans frigitt til slektningene i løpet av dagen. Men det er fortsatt ikke klart hvor han blir begravet.

Enken Mirjana Markovic, ønsker en begravelse i Milosevics fødeby Pozarevac i Serbia. Men både hun og sønnen Marko bor i eksil i Russland og risikerer tiltale og arrestasjon hvis de reiser tilbake til Serbia.

Den serbiske presidenten Boris Tadic har avvist at de kan bli benådet for å komme til begravelsen.

- Det vil være fullstendig upassende, sier Tadic.

Det er ikke aktuelt med en statsbegravelse, slik noen ytterligående miljøer i Serbia foreslo i helga. Myndighetene i Serbia frykter at en begravelse i landet vil vise en stor støtte fra Milosevics tilhengere.

SORG: En mann tenner lys foran et minnesmerke over Slobodan Milosevic foran hovedkontoret til Serbian Social Party i Beograd. Foto: Scanpix/Reuters
SORG: En mann tenner lys foran et minnesmerke over Slobodan Milosevic foran hovedkontoret til Serbian Social Party i Beograd. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Fryktet forgiftning

Den foreløpige rapporten fra obduksjonen viser at Milosevic døde av hjertesvikt. Han var plaget av hjerteproblemer, uten at detaljene rundt helsen hans var kjent.

Den endelige rapporten med et klarere svar på hva som var årsaken til hjertesaken vil ta flere dager.

Milosevic skrev i et brev til den russiske utenriksministeren Sergey Levrov at flere stoffer som blir brukt til å behandle spedalskhet og tuberkulose ble funnet i blodet hans. Milosevic skal ha vært redd for at han ble forgiftet.

Han ble funnet død på cellen sin i den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag lørdag morgen.