Ingen syke av E.colie-infisert vann

Vannverksjef i Vestby fra dør til dør i påsken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vannverksstyrer Trond Mæhlum avbrøt påskeferien og gikk fra dør til dør langfredag for å varsle om helsefarlig drikkevann på hjemstedet Hvitsten i Vestby kommune ved Oslofjorden. Innholdet av E-coli-bakterier er for høyt, og de 150 husstandene må koke vannet inntil videre.

Ifølge VG Nett mener vannkundene at de burde vært varslet før, så lenge resultatene av de alarmerende prøvene hadde vært klare noen dager. Innbyggerne hadde allerede fått i seg drikkevann med for mye E.coli, og en far frykter at han to små barn kan bli syke i etterkant. E.coli og barn er et skremmetema etter Gilde-saken.

Selvkritikk

Både vannverkstyrerern og den tekniske sjefen i Vestby kommune, Arne Kristian Sogn, tar selvkritikk for situasjonen som har oppstått. Verken grunnvannet eller bassenget er infisert, og E.coli-bakteriene har høyst sannsynlig kommet inn på kjøkken og bad i forbindelse med legging av nye vannrør til innbyggerne i Hvitsten.

- Den eneste logiske forklaringen er at de nye vannrørene ikke er desinfisert etter forskriften før de ble koplet til av våre folk. Det er mitt ansvar, sier Sogn til Dagbladet.no.

Ingen syke

Vannverkstyreren vil legge opp nye varslingsrutiner via SMS og mail fort å fange opp situasjoner som oppstår i lange høytider og på kort varsel.

- Jeg snakket med nærmere 100 mennesker da jeg gikk rundt i husene langfredag, og bare to-tre hadde hatt diare av uforklarlige årsaker de siste ukene. Ingen hadde blitt alvorlig syke. I vårt hus er det fire små barn som har drukket det samme vannet de siste dagene, og ingen er syke, sier Mæhlum til Dagbladet.no.

Prøver tatt i dag viser at konsentrasjonen av E.coli er på vei ned i vannet fra Hvitsten. En ny prøve i morgen eller tirsdag vil avgjøre om situasjonen er overstått eller om rørsystemet må spyles med klor for å bli reint.

Det er ikke vanlig å bli syk av E.coli-infisert drikkevann i ettertid. Enten sier kroppen OK, eller varsler toalettet på direkten.