Vernes av Putin:  En demonstrant sier sin klare mening om Vladimir Putin og Bashar al-Assad utenfor FN-bygget i New York. Assad møter voldsomt press fra verdenssamfunnet, men støttes fortsatt av Russland. Foto: (AP Photo/John Minchillo)
Vernes av Putin: En demonstrant sier sin klare mening om Vladimir Putin og Bashar al-Assad utenfor FN-bygget i New York. Assad møter voldsomt press fra verdenssamfunnet, men støttes fortsatt av Russland. Foto: (AP Photo/John Minchillo)Vis mer

Ingen Syria-resolusjon

Russland og Kina la som ventet ned veto i FNs sikkerhetsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barack Obama krevde tidligere i dag at Syrias leder Bashar al-Assad går av umiddelbart. Han kom med uttalelsen like før Sikkerhetsrådet skulle behandle et resolusjonsforslag som krever at Assad går av.

Forslaget kommer fra Den arabiske ligaen.

13 av landene i Sikkerhetsrådet stemte for, men Russland og Kina la altså ned veto mot forslaget. Også for fire måneder siden la Moskva og Beijing ned veto mot et liknende resolusjonsforslag.

- Dødstallene er mer enn doblet på de siste fire månedene, og risikoen for at Assad-rebgimet ser dette dobbelt-vetoet som et grønt lys for mer vold er høy, sier Philippe Bolopion, FN-ansvarlig i Human Rights Watch.

- Disse vetoene er ikke bare et slag i trynet for Den arabiske ligaen, det er også et forræderi mot det syriske folket, sier han.

Etter at det ble kjent at flere hundre personer kan være drept i det siste døgnets massive granatangrep mot byen Homs, har det allerede kraftige presset mot regimet til Bashar al-Assad økt.

Angrepet beskrives som det blodigste siden opprøret i landet startet for ti måneder siden. Frankrike sier Syrias regime tar «barbariet ett skritt videre» med massakren, melder nyhetsbyrået AFP.

Forsvarer Assad Land som USA, Frankrike og Storbritannia har jobbet hardt for å få gjennomslag for en FN-resolusjon som krever at Assad går av. Den såkalte fredsplanen ble lansert av Den arabiske ligaen, men Russland har strittet imot.

Bjørnen fra Øst ønsker ikke at verdenssamfunnet skal gripe inn aktivt, men det blir stadig vanskeligere for Moskva å forsvare forholdet til Damaskus.

Russland har vetorett, men valgte for eksempel ikke å stemme da resolusjonen om Libya ble vedtatt i forkant av millitæroperasjonene mot Kadhafi-regimet.

- Borgerkrig Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener situasjonen i Syria likner på en borgerkrig, og håper FNs sikkerhetsråd snart gir sin støtte til en arabiske fredsplan, melder NTB. - Regjeringen ser svært alvorlig på utviklingen i Syria. Situasjonen er både farlig og uakseptabel, og minner i økende grad om borgerkrig. De siste ubekreftede rapportene om nye overgrep i Homs understreker dette, sier utenriksminister Støre (Ap). Støre sier Norge støtter Den arabiske ligas fredsplan for Syria. -  Denne planen fremstår som det mest realistiske bidrag til å finne en politisk løsning på konflikten, sier utenriksministeren.