Ingen tall-løfter fra Høyre

Høyre lover skattekutt hvis de kommer i regjering. Men vil ikke komme med et eneste tall på hvor mye skattene skal ned, hva det skal koste eller hvor lang tid det skal ta å gjennomføre løftene. Jan Petersen satser knallhardt på at du rett og slett stoler på ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse i Høyres Hus i dag brukte Jan Petersen mye tid på å forklare hvorfor han ikke har noen tall på alle løftene Høyre har kommet med.

- Å komme med konkrete tall er bare en pedagogisk øvelse. Hvis vi hadde ligget tynt an i valgkampen, så hadde vi gjort det. Men jeg tror vi har troverdighet i disse spørsmålene, sier han.

Mangler budsjettall

Høyre satser blant annet på bedre veier, bedre forsvar, bedre skole og lavere skatter og avgifter. Løftene koster flesk, men Høyre vil ikke si noe om konkrete pengesummer.

- Hvorfor vil dere ikke si noen tall på hva løftene koster?

- Vi sitter ikke med de samme budsjettall som Arbeiderpartiet. Vi skal sørge for skatte- og avgiftslettelser. Da måtte vi fastsette tall på usikkert grunnlag. Det er ikke nødvendig, mener Petersen.

Kutter boligskatten

Han satser knallhardt på at velgerne ikke trenger tall-løfter for å stemme Høyre og hevder det er nok at Høyre tidligere har varslet skattelettelser i milliardklassen:

- Vi har troverdighet i skattespørsmål. Vår troverdighet er slik at velgerne nikker anerkjennende, sier Høyre-lederen.

Petersen vil ikke engang si hva han synes er et passende innslagspunkt for toppskatten. Det nærmeste han kommer konkrete løfter, er:

- Vi vil kutte boligskatten. Folk kommer til å se ting på skatten.

Og på spørsmål om det holder å si til velgerne at de «kommer til å se ting på skatten», sier Petersen:

- Svaret på det er ja.

Vil ha valgkamp med respekt

På lørdag starter valgkampen for alvor. Høyre benyttet den siste anledningen før krigen bryter løs til å be Arbeiderpartiet om å konsentrere seg om egne saker:

- Kjempekjøret fra Ap virker ikke. Folk synes ikke det er rimelig. Tonen til Ap er rett og slett dårlig og urimelig, mente Petersen.

- Jeg vil utfordre til å avblåse denne delen av valgkampen. Folk tror at politikere krangler med en gang de får anledning, sa han og ba Ap om å avstå fra å karakterisere Høyre som en trussel mot velferdssamfunnet. Høyre-lederen ba om at det vises respekt for forskjellige partiløsninger.

Men veien var likevel kort til karakteristikkene som Petersen ønsker å unngå:

- Den velgergarantien som Ap kom med i går, er jeg ikke i stand til å tolke. De gjør veldig lite. De sier ikke noe om bistandsavgiften. Erklæringene er ikke forankret i hva man har gjort tidligere. Skatteløfter er som trekkfuglen om våren, de er et sikkert tegn på at valget kommer. Men når høsten kommer, fosvinner de, sa Petersen.

BREDT SMIL: Jan Petersen kan se frem til valgkampstart med knalltall på meningsmålingene. Men tall for hva løftene hans koster, vokter han seg vel for å i gi.