Ingen tar tak i giftfjordene

Ingen har i dag noen løsning på hvordan og når norske havner og fjorder skal renses. Til tross for at giftige kjemikalier og tungmetaller truer næringskjeden og matfatet, gjemmer regjeringen saken under teppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anslag SFT har gjort, forteller at full opprydding og oppvask vil koste et sted mellom 25 og 50 milliarder kroner. Noen konkret oppryddingsplan foreligger ikke.

Til nå har industri, andre næringsinteresser og husholdninger dumpet giftstoffer og tungmetaller ut i norske havnebasseng og fjorder.

Konsekvensene er at en lang rekke fjorder og havner er sterkt forurenset.

Ap's miljøpolitiske talskvinne Sylvia Brustad ber nå miljøvernminister Børge Brende legge fram en gjennomarbeidet plan for oppryddingsarbeidet.

- Det bevilgede beløpet er altfor lite, sier Brustad til Dagbladet.

SVs miljøpolitiske talsmann, Hallgeir Langeland, karakteriserer giftforurensningen i fjorder og havner som et av Norges mest alvorlige miljøproblem:

KrF-støtte

- Det finnes ingen konkret plan for å rydde opp forurensningen. Regjeringen må sette inn minst 100 millioner kroner for å skape en oversikt som kan danne grunnlaget for en skikkelig opprydding. 45 millioner er altfor lite, sier han. I regjeringen får han støtte av KrF. Med velvilje i regjeringen er det flertall på Stortinget for Langelands forslag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer