Ingen tårer for Sharon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Israels statsminister Ariel Sharon tapte avstemningen om tilbaketrekningsplanen fra Gaza. 60 prosent av de medlemmene i Sharons parti Likud som stemte, sa nei. Det er første gang en leder for Likud har lidd et nederlag i en slik «uravstemning». Men overraskende er det ikke, og ikke nødvendigvis veldig vanskelig for Sharon. Han fortsetter som statsminister, lover å «respektere avstemningen», og Sharon har fått ryggdekning for å meisle ut et kompromiss som vil gjøre en håpløst utilstrekkelig tilbaketrekning enda mer håpløs.

Sharons tilbaketrekningsplan omfatter 17 av 21 bosettinger på Gazastripen, som for israelerne er lite mer enn en plagsom leir med 1,2 millioner farlige palestinere. Derfor har Gazas palestinere vært inngjerdet i mange år. Og Gaza har aldri vært et sentralt område for Israel. «Måtte havet sluke Gaza,» utbrøt en frustrert Yitzhak Rabin som forsvarsminister under den forrige intifadaen. Som statsminister beholdt Rabin bosettingene i Gaza, men først og fremst som forhandlingsbrikker i Oslo-prosessen. Flere av bosetterboligene i Gaza står da også i dag nærmest tomme. Gaza er et problem for Israel. Det er Vestbredden som er juvelen, for religiøse og nasjonalistiske israelere.

Sharons tilbaketrekningsplan sementerer visjonen om et israelsk Vestbredden. Derfor omfatter også Sharons tilbaketrekningsplan bare noen små, og for Israel problematiske, bosettinger helt nord på Vestbredden. For øvrig vil Sharons nye grenselinje bety at Israel annekterer om lag 40 prosent av Vestbredden, beskyttet av nye murer og gjerder som nå skjærer igjennom palestinske byer, landsbyer og jordbruksområder. Vestbredden vil fortsatt kuttes opp i biter, muligheten for en sammenhengende palestinsk enhet vil blokkeres, og det verste av alt: Sharon har allerede fått USAs velsignelse for at annektering av okkupert land er greit. Ariel Sharon har fått fullmakt til permanent okkupasjon fra verdens eneste supermakt. I en slik sammenheng betyr tilbaketrekning eller ikke fra ei overbefolket Gazastripe lite, ut over at Sharon kan komme til å sette president George W. Bush i ei velfortjent klemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer