Ingen tårer for Sharon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Israels statsminister Ariel Sharon tapte avstemningen om tilbaketrekningsplanen fra Gaza. 60 prosent av de medlemmene i Sharons parti Likud som stemte, sa nei. Det er første gang en leder for Likud har lidd et nederlag i en slik «uravstemning». Men overraskende er det ikke, og ikke nødvendigvis veldig vanskelig for Sharon. Han fortsetter som statsminister, lover å «respektere avstemningen», og Sharon har fått ryggdekning for å meisle ut et kompromiss som vil gjøre en håpløst utilstrekkelig tilbaketrekning enda mer håpløs.

Sharons tilbaketrekningsplan omfatter 17 av 21 bosettinger på Gazastripen, som for israelerne er lite mer enn en plagsom leir med 1,2 millioner farlige palestinere. Derfor har Gazas palestinere vært inngjerdet i mange år. Og Gaza har aldri vært et sentralt område for Israel. «Måtte havet sluke Gaza,» utbrøt en frustrert Yitzhak Rabin som forsvarsminister under den forrige intifadaen. Som statsminister beholdt Rabin bosettingene i Gaza, men først og fremst som forhandlingsbrikker i Oslo-prosessen. Flere av bosetterboligene i Gaza står da også i dag nærmest tomme. Gaza er et problem for Israel. Det er Vestbredden som er juvelen, for religiøse og nasjonalistiske israelere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer