HORGALETTEN: Dette er utsiktsbilde av området hvor raset har gått. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy
HORGALETTEN: Dette er utsiktsbilde av området hvor raset har gått. Foto: Kjetil Vasby BruarøyVis mer

Ingen tatt av snøskredet på Voss

150 meter bredt snøskred ovenfor skiheis. - Fem gutter skal ha utløst raset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 
(Dagbladet.no): Det er gått et 150 meter bredt snøskred ved Horgaletten i Bavallen på Voss i Hordaland.

- Raset har gått ovenfor den øverste skiheisen et sted. Vi kjenner ikke omfanget av raset, men det er en fare for at mennesker er tatt av raset, sa operasjonsleder Jan Steimler i Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no tidligere i dag.

Politiet fikk melding om raset klokka 13.27.

Nå viser det seg til alt hell at ingen mennesker er tatt av snøskredet.

Ingen personer er funnet i rasområdet i Voss etter at letemannskaper har søkt gjennom snømassene, opplyser politiet til NTB.

Norske Redningshunder stilte med hunder og førere.

«Norske Redningshunder har vært inne med 4 lavinehundeekvipasjer ifbm snøskredet som har gått på Voss. Det ble observert skispor inn, men ikke ut. Skredet var ca. 150 meter bredt. Søket avsluttes nå uten at det er blitt gjort funn», skriver organisasjonen i en pressemelding.

Søker på stedet
- Vi har fått melding om at det går skispor inn i skredet, men ikke ut. Vi sender inn flere helikoptre med hunder for å gjøre søk, mens politiet og Røde Kors allerede er i gang på stedet, opplyser redningsleder Erik Willasen ved Hovedredningssentralen på Sola.

To hundeførere fra Norske Redningshunder er på stedet for å lete.

- Ingen er meldt savnet i området, men vi må gjøre et skikkelig søk så vi er helt sikre, sier beredskapsleder Anders Sten Hessem til Dagbladet.no.

Området karakteriseres som uforsvarlig å lete i til fots, slik at det er kun helikoptre fra Hovedredningssentralen og Norsk Luftambulanse med spesialutstyr som søker nå.

Politiet understreker at raset har ikke noe med selv skianlegget å gjøre. Skredet har gått et stykke ovenfor øverste skiheis.

- Jeg har vært i kontakt med to brødre som har vært å kjørt offpist i området. De utløste det første, store raset. Rett etter utløste en annen gruppe et annet separat ras. Så vidt jeg vet så er alle som har vært i området i sikkerhet, sier
daglig leder i Voss Resort Fjellheiser, Jan Einar Thorsen, til Dagbladet.no.

Voss Resort Fjellheiser hadde ingen heiser som gikk i området i dag.

- På grunn av rasfaren hadde vi ingen heiser som gikk i dette området. Det har vært hardt, men så er det kommet 20 centimeter med nysnø oppå dette igjen, forteller han.

Lensmann Kåre Rykke ved Voss lensmannskontor opplyser til Dagbladet.no at de undersøker Thorsens opplysninger, men kan ikke bekrefte verken det ene eller andre på nåværende tidspunkt.

Ingen savnet
Han opplyser at det var en kar som arbeidet ved Horgaletten i Bavallen meldte ifra om raset.

- Vi har ikke fått melding om at skispor går inn i raset, men at det er observert skispor i området hvor raset er gått. Raset er kommet i et område der det forekommer frikjøring. Det ligger utenfor de faste løypene for skitrekkene, sier Rykke.

Han forteller at det har falt en del lett snø på Voss det siste døgnet.

- Snøen er lett utløselig. Raset kan derfor ha løsnet uten at noen har bidratt til det med skikjøring. Likevel må vi ta dette på stort alvor. Vi har derfor sendt et helikopter opp i området for å søke. Vi har ikke fått melding om noen savnede skiløpere, men det kan selvsagt ha vært en enslig skiløper som har kjørt i området ved Horgaletten, sier lensmann Kåre Rykke.

Dagbladet.no kommer med mer.

Løypekart: Voss Resort Fjellheiser
Løypekart: Voss Resort Fjellheiser Vis mer