Ingen tegn på atomvåpen i Irak

Blix mener at det vil ta måneder å fullføre våpeninspeksjonene. Han tror at Irak kan skjule våpen, men vil ha flere bevis. Det er ingen tegn på at Irak produserer atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blix' rapport er på 167 sider. I den viktige talen, som varte i knappe 20 minutter, sa Blix at våpeninspektørene trenger flere måneder til for å avklare situasjonen i Irak. Han ber dermed om at mandatet forlenges.

Men USA har lenge understreket at en krig er bare kort tid, muligens bare dager, unna. Allerede i går ga president George Bush beskjed om at USA kan gå til krig uten støtte i FN.

Blix roste Saddam fordi han har vist økt samarbeidsvilje og har begynt å ødelegge rakettene som våpeninspektørene fant.

Samtidig understreket han at det er presset utenfra og trusselen om krig som får Saddam til å ta FNs inspektører på alvor.

- Færre vanskeligheter

Men samtidig er det klart at han vil komme med krass kritikk av den irakiske diktatoren: Saddam venter med å samarbeide til han er helt nødt og forskyver frister. Han gjør ingenting frivillig og har ikke overbevist våpeninspektørene om sin gode vilje.

- I nesten tre år har jeg kommet hit. Den tolvte kvartalsrapporten er den første som beskriver tre måneders inspeksjon. Vi har møtt få vanskeligheter, og i alle fall færre enn i 1998. Dette kan være på grunn av stort ytre press, sier Blix.

Blix sier at inspeksjonene ikke foregår uten friksjoner, men at jobben kan gjøres profesjonelt og greit.

- Irak burde kunne gi flere dokumenter om sitt våpenprogram. Bare noen få slike dokumenter har blitt kjent. Jeg håper at strevet med hensyn til dette vil gi resultater.

- De siste månedene har Irak gitt oss navnet på mange personer som er relevante. Denne tilgangen på navn viser at det finnes detaljert informasjon om dem som deltok i våpenprogrammer. Det må derfor også finnes dokumenter om våpenprogrammet.

Stadige fremskritt

Blix sier at det virker som om Irak har oppfordret vitenskapsmenn til ikke å snakke med våpeninspektørene. Bare 10 av 30 aksepterte å snakke med våpeninspektørene på inspektørenes betingelser.

- Ingen fabrikker for biologiske våpen er funnet så langt, sa han. Irak har oppgitt at de har ødelagt biologiske våpen de hadde tidlig på 90-tallet. Blix legger ikke skjul på at han tviler på disse opplysningene, men sier at han trenger større mannskap i Irak for å inspisere alt.

- Bare for en uke siden var det få fremskritt å merke seg. Nå er det flere. Den irakiske sida har prøvd å overbevise oss om at rakettene faller innenfor reglene tillatt av FN. Irak har siden akseptert at rakettene blir ødelagt under oppsyn, sa han og la til:

- Vi ser ikke ødeleggelsen av tannpirkere. Dødelige våpen har blitt ødelagt.

Våpeninspektørene har funnet papirer om bioligiske våpen. Papirene skal undersøkes videre. I tillegg er det funnet bomber som har blitt ødelagt.

Blix tror ikke at Irak har mobile enheter med biologiske våpen. Han mener likevel at det er mulig at Irak har mobile våpenenheter eller våpen som gjemmes under bakken.

- I denne saken som i andre gjør inspektørene fremgang og kan oppnå resultater.

- Den irakiske siden har prøvd å stille betingelser ved inspeksjonene. Det er ikke øyeblikkelig samarbeid, men det er uansett velkomment, sier han.

Blix understreker at samarbeid bør være øyeblikkelig, men at avvæpning tar tid.

Har ikke funnet atomvåpen

Etterpå talte Blix' kollega Muhammed ElBaradei. ElBaradei sier at det ikke er funnet noen tegn på gjenopptatt atomaktivitet.

- Det er heller ikke funnet tegn på tegn på forbudt aktivitet på noen av de inspiserte stedene, sa ElBaradei.

Også ElBaradei understreker at grunnen til at Saddam Hussein samarbeider med FNs inspektører, er det kraftige presset utenfra.

- Fremdeles mulighet for fred

Tysklands utenriksminister Joschka Fischer mener at rapporten viser at det fremdeles er mulig å avvæpne Irak med fredelige midler.

SKJEBNETIME:</B> Hans Blix' tale til FN kan avgjøre Saddam Husseins skjebne.
PÅ VEI TIL MØTET:</B> Russlands utenriksminister Igor Ivanov og USAs Colin Powell håndhilser på vei inn til møtesalen til Sikkerhetsrådet.