- Ingen tegn på dårlig helse

William Burns, sjef for CIA, sier at USA har ingen etteretning om at den russiske presidenten Vladimir Putin (69) har dårlig helse.

RYKTER: Det har vært flere rykter om at russlands president Vladimir Putin, som snart fyller 70 år, har dårlig helse. Foto: Alexey Maishev, Sputnik, Kreml Pool Photo via AP/NTB
RYKTER: Det har vært flere rykter om at russlands president Vladimir Putin, som snart fyller 70 år, har dårlig helse. Foto: Alexey Maishev, Sputnik, Kreml Pool Photo via AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes ingen etterretninger om at den russiske presidenten Vladimir Putin er ustabil eller har dårlig helse. Det sier William Burns, direktøren for CIA, ifølge BBC.

Etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar har det vært flere spekulasjoner om at Putin, som fyller 70 år i år, kan lide av dårlig helse, og muligvis kreft.

Men ifølge Burns finnes det ikke noen bevis som kan tyde på at presidenten er syk. Motsatt spøkte han med at Putin virker til å være «alt for sunn».

Det sa direktøren for CIA under en sikkerhetskonferanse i Colorado med Aspen Strategy group.

- Alt for frisk

- Det er mange rykter om at president Putin sin helse. Så vidt jeg kan se er han altfor frisk, sa Burns under konferansen.

Likevel understreker direktøren for CIA at dette ikke er en formell etterretningsanalyse.

Burns, som har jobbet som ambassadør i Moskva, sier imidlertid at han over to tiår har skulle observere og forholde seg til Putin.

- Putin er en stor tilhenger av kontroll, trusler og å ta hevn. Disse trekkene har blitt enda mer framtredende det siste tiåret, ettersom kretsen hans av rådgivere er blitt mindre, sa CIA-sjefen og fortsatte:

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

- Han er overbevist om at hans skjebne som Russlands leder er å gjenopprette Russland som en stormakt. Han mener nøkkelen til å gjøre det er å gjenskape en innflytelsessfære i Russlands naboland, og han kan ikke gjøre det uten å kontrollere Ukraina.

Advarte mot invasjon

Seinest i November dro Burns til Moskva for å advare om de alvorlige konsekvensene som ville komme av å invadere Ukraina, etter at USA hadde samlet etterretning om Russlands planer om invasjon. Men CIA-sjefen sier at han etter reisen var «mer urolig enn da jeg ankom».

- Putin tror virkelig på retorikken sin. Jeg har hørt ham si privat gjennom åra at Ukraina ikke er et ekte land. Men ekte land kjemper tilbake. Og det er det Ukraina har gjort, sa Burns.

Under konferansen kunngjorde USA blant annet at de vil gi Ukraina flere langdistansevåpen.

Samtidig uttrykte også Burns en bekymring for at Russland inngår våpenavtaler med Iran. Etter hans mening bør Iran revurdere beslutningen om å gi droner til Putin. Likevel mener han at det kan være et tegn på at Russlands styrker er svekket, ifølge Politio.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer