GRUNNSTØTTE: Mannskapet på 10 ble reddet ut da lasteskipet Mirabelle grunnstøtte i Sildafjorden i Hardangerfjorden fredag morgen. Foto: MAGNE FITJAR
GRUNNSTØTTE: Mannskapet på 10 ble reddet ut da lasteskipet Mirabelle grunnstøtte i Sildafjorden i Hardangerfjorden fredag morgen. Foto: MAGNE FITJARVis mer

- Ingen tegn på oljesøl

Lasteskipet Mirabelle under slep etter grunnstøting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

  (Dagbladet.no): Lasteskipet Mirabelle, som grunnstøtte i Sildafjorden i 05.30-tida fredag morgen, er nå under slep av taubåten «Eide Rex» til et område der det kan strandsettes. Mannskapet på 10 ble reddet ut fra skipet uten skader etter grunnstøtingen.

Skipet ligger forholdsvis stabilt, men har slagside, opplyser Kystverket.

- Skipet er nå under slep til en bukt der det er grunnere, og der vi kan ha bedre kontroll hvis det skulle gå ned, sier vaktleder ved beredskapsavdelingen i Kystverket, Rune Bergstrøm, til Dagbladet.no.

Lasteskipet hadde 10 tonn diesel og 10 tonn tungolje om bord da den grunnstøtte.

- Det er foreløpig ingen tegn på oljesøl. Vi er fremdeles redde for at skipet kan gå ned, men det ser ikke ut til at det ligger noe særlig dypere nå enn tidligere, sier Bergstrøm.

Tømmer spredt
Lasteskipet var fraktet med tømmer, og mye av det er havnet i sjøen, noe som utgjør en fare for annen skipstrafikk. Ryddingen av tømmeret er i gang, men det kan ta tid å få fjernet tømmer som har drevet et stykke fra stedet der skipet grunnstøtte.

- Det blåser en del i området, så tømmeret er blitt spredt. De som kjører i båt i området må være forsiktige, sier vaktleder Bergstrøm.

Sjøfartsdirektoratet er nå på vei til stedet, og skal sammen med rederiet vurdere hvordan skipet skal håndteres framover, og om det trenger å tømmes for olje.


Kystvaktskipene KV "Leikvin" og KV "Ålesund" er på vei til havaristedet, og er ventet frem cirka kl 11.00.

De interkommunale utvalgene mot akutt forurensing (IUA) Bergen, Sunnhordland og Hardanger er mobilisert, opplyser Kystverket. Det samme er depotstyrken ved CCB-basen på Ågotnes. De vil være på vei til havaristen med det første. 

Ulykkesskip

Mirabelle ble verdenskjent i 2005, men da under navnet Karen Danielsen og med dansk eier. I full fart braste skipet inn i brua mellom Sjælland og Fyn. Overstyrmannen, som sto ved roret, omkom i det kraftige sammenstøtet. Det viste seg at han hadde 1,55 i promille.

Ifølge dansk presse har skipet vært involvert i flere ulykker. Senest i desember i fjor gikk det på grunn utenfor Vindeby i Danmark, med norsk kaptein. En måned tidligere var det samme skipet involvert i en annen ulykke i Danmark.

Skipet er nå er eid av Falkeid Management på Finnøy, men er leid ut til Hagland Shipping i Haugesund.

Mannskapet avhøres nå av politiet i Kvinnherad, opplyser operasjonsleder Ronny Lentføhr ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no.

- Det er ingen mistanke om promille etter grunnstøtingen, sier Lentføhr.

BLE REDDET:  21 år gamle Pavel Korberov (t.h.) sier han er glad han er berget etter at Mirabelle grunnstøtte. Foto: MAGNE FITJAR
BLE REDDET: 21 år gamle Pavel Korberov (t.h.) sier han er glad han er berget etter at Mirabelle grunnstøtte. Foto: MAGNE FITJAR Vis mer