Ingen tegn til psykose

Spørsmålet er om Breivik selv tror på sin forklaring om nettverk og hemmelige møter.

Oslo 20120611 : Anders Behring Breivik  kommer inn i retten etter en pause.  Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra.   22.juli-saken . Anders Behring Breivik . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
Oslo 20120611 : Anders Behring Breivik kommer inn i retten etter en pause. Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra. 22.juli-saken . Anders Behring Breivik . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Psykiater Einar Kringlen er en av fagets mest erfarne autoriteter. Han er også en av få som har ombestemt seg om Breivik. Da han først fikk kjennskap til Husby og Sørheims rapport syntes han deres vurdering av Brevik som paranoid schizofren hørtes rimelig ut. Men når han selv satt i rettsalen i to dager, fikk han et helt annet inntrykk av Breivik. Kringlen så ingen tegn til psykose. Det mennesket han så i retten passet ikke med den beskrivelsen han hadde fått av rapporten.

Kringlen startet med å berolige retten: Han skulle ikke trekke en ny diagnose ut av ermet. Det var et lite spark til psykiater Malt, som på fredag mente at Asperger kombinert med Tourette var en mulig og mer sannsynlig løsning på mysteriet Breivik. Inkludert Malts vitneforklaring på fredag satt retten igjen med fem psykiatere i tre grupper som tilsammen hadde levert minst fire diagnoser. Er Breivik paranoid schizofren, har han narsissistisk personlighetsforstyrrelse, eller lider han av Asperger og Tourette? Og har han en dyssosial personlighetsforstyrrelse som tilleggsdiagnose, eller ikke?

Kringlen mener nå at den første psykiatriske rapporten ikke har tatt tilstrekkelig høyde for Breiviks ideologiske overbygning for sine handlinger. På den andre side mener Kringlen at Aspaas og Tørrisen har skrevet en meget solid og grundig rapport - Kringlen kan ikke forstå hva den rettsmedisinske kommisjon hadde å utsette på den.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer