RUSSISK INTERVENSJON:  Om lag 16000 russiske soldater befinner seg i Ukraina for øyeblikket. Foto: AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
RUSSISK INTERVENSJON: Om lag 16000 russiske soldater befinner seg i Ukraina for øyeblikket. Foto: AFP PHOTO / GENYA SAVILOVVis mer

Ingen tegn til russisk angrep etter ultimatum

Fristen til det påståtte ultimatumet gikk ut klokka fire i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ble det opplyst at Svartehavsflåten i Sevastopol hadde gitt Ukraina et ultimatum: Om ikke styrkene på Krim overga seg innen klokka 5 (klokka 4 norsk tid), ville de bli angrepet.

Da vel en time var passert tirsdag morgen, var det ingen tegn til noe angrep.

Russland avviste at det var utstedt noe slikt ultimatum, men ukrainske myndigheter fastholdt at det var det de hadde fått vite.

Senere ble det meldt at de regionale russiskvennlige myndighetene på Krim ville kutte vann- og strømtilførselen til de ukrainske basene for å tvinge dem til å overgi seg.

Hastemøte På et nytt hastemøte i FNs sikkerhetsråd mandag sa den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin at Janukovitsj ba Russland sende styrker til Ukraina for å gjenopprette lov og orden.

Tsjurkin leste opp fra den skriftlige anmodningen om bistand som Russland hadde fått fra Janukovitsj for å illustrere sitt poeng. Det var tredje gang på fire dager at FNs sikkerhetsråd var innkalt til krisemøte om Ukraina-krisen, denne gangen på anmodning fra Russland.
Den ukrainske ambassadøren Jurij Sergejev opplyste på sin side at 16.000 russiske soldater allerede er på Krim, og at de er fraktet dit på marinefartøy, helikoptre og fraktfly fra Russland siden 24. februar.

Han sa også at militære bevegelser langs Ukrainas grenser har skapt frykt for at Russland forbereder flere intervensjoner i andre ukrainske regioner. Sergejev kalte den russiske tilstedeværelsen på Krim en ulovlig okkupasjon og sa at russerne ennå har til gode å legge fram gode argumenter for sin framferd.
Lastebiler på ferje Mandag ble det meldt fra Krim at russiske styrker har tatt kontroll over en grensepost ved en ferjestrekning mellom Ukraina og Russland, ifølge ukrainske grensevakter.

Ifølge grensevaktene kom det mandag kveld flere lastebiler med russiske soldater på ferje over Kertsj-stredet fra Russland. Russiske styrker har i flere dager omringet ferjeterminalen på ukrainsk side av stredet, men har tidligere forholdt seg rolig.

Men en talsperson for grenseposten sa mandag at russiske styrker overtok grensestasjonen før tre lastebiler med soldater så tok seg over til ukrainsk side.
Ultimatum Det var mandag kveld full forvirring om russerne hadde gitt de ukrainske styrkene et ultimatum om å overgi seg og forlate basene i løpet av natten, slik Ukraina hevdet.

En kilde i den russiske Svartehavsflåten avviste meldingene som fullstendig nonsens, mens en talsmann for Ukrainas forsvarsdepartement fastholdt at det var kommet et ultimatum.

Etter et møte med de regionale russiskvennlige myndighetene sa Sergej Markov også at de ukrainske soldatene ville få beskjed om at de ikke får sin neste lønning om de ikke offentlig avsverger sin lojalitet til de nye myndighetene i Kiev.

— Om de blir her og fortsetter å være lojale mot Kiev og den ukrainske regjeringen, vil situasjonen bli mer ubehagelig for dem, sa Markov og la til at presset ville øke utover natt til tirsdag.
Krisemøter I vestlige hovedsteder fortsatte drøftingene og krisemøtene om hvordan man skal håndtere det som mange sier er den verste krisen i Europa siden den kalde krigen.

President Barack Obama satt mandag i et flere timer langt møte med sine nasjonale sikkerhetsrådgivere for å drøfte hvordan USA og deres europeiske allierte kunne isolere Russland etter militærintervensjonen.

De ønsket å finne fram til en måte der de kan overbevise Russland om at det fortsatt fins et valg mellom å trappe ned krisen eller risikere flere reaksjoner fra det internasjonale samfunnet.

Tidligere opplyste Pentagon at USA fryser alt militært samarbeid med Russland, som felles militærøvelser, bilaterale samtaler, flåtebesøk og konferanser, og USAs handelsmyndigheter varslet at planlagte samtaler om handel og investeringer legges på is inntil videre.

I Kongressen planla demokrater og republikanere sammen en økonomisk redningspakke på en milliard dollar til den nye regjeringen i Kiev og sanksjoner mot Russland.

(NTB)