Ingen tegn til tilbaketrekking

Russisk politiker sammenligner Georgia med USAs invasjon i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det råder komplett kaos rundt hvorvidt Russland vil starte tilbaketrekkingen fra Georgia i dag, som de har lovet. Like etter klokka 13.00 norsk tid skal den russiske visetabssjefen ifølge nyhetsbyrået AP ha meldt at tilbaketrekkingen snart settes i gang.

Ifølge CNN har en russisk politiker sammenlignet situasjonen med amerikanernes tilstedeværelse i Irak.

På spørsmål om når Russland vil forlate Georgia svarer Konstantin Kosachev:

- Hvis jeg som svar på spørsmålet spør deg hvor fort amerikanske styrker kan trekkes ut av Irak for eksempel, vil svaret være så snart vi har garantier for at det vil være trygt og fredelig der. Det samme svaret kan vi bruke i denne situasjonen, sier den russiske politikeren.

Med det hinter han om at tilbaketrekkingen kan ta tid. USA har vært i Irak siden 2003.

Avventer situasjonen

Lørdag undertegnet Russland våpenhvilen som forplikter dem til å trekke seg ut av Georgia. I en pressemelding fra Kreml har Russlands president Dmitrij Medvedev lovet tilbaketrekking fra georgisk territorium i dag.

Fredsavtalen undertegnet av både Russland, Georgia og de to utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia.

Tilbaketrekkingen skulle ha startet klokka 12.00 lokal tid - klokka ti i morges norsk tid. Foreløpig er det ingen tegn til at russerne skal være på vei ut av Georgia.

Ingen tegn til tilbaketrekking

Tvert i mot melder TV 2s reporter på stedet at flere pansrede kjøretøy i dag var på vei inn i Gori.

I går meldte også The Times at Russland i stedet har trappet opp okkupasjonen av den georgiske byen Gori, til tross for lovnadene om tilbaketrekkingsstart i dag.

Merkel i møter med Georgias president

Frankrikes president, Nicolas Sarkozy har forklart Russland at ord snart må bli handling.

I formiddag ankom Tysklands forbundskansler Angela Merkel Georgias hovedstad Tblisi, og sitter nå i samtaler med Georgias president Mikhail Saakasjvili.

Det florerer flere forskjellige dødstall på begge sider, men ingen tall er bekreftet. Nærmere 160000 mennesker er drevet på flukt som følge av krigen, som startet forrige fredag. 98600 av disse er fordrevet i Georgia, 30000 i Sør-Ossetia og 30000 har flyktet til Russland, ifølge FNs høykommisær for flyktninger.

- Har utplassert raketter

Til tross for den angivelige enigheten om å trekke seg ut av Georgia, vil ikke russiske styrker forlate Sør-Ossetia. Der er kravet om løsrivelse fra Georgia sterkere enn noensinne etter krigen.

I dag skriver New York Times at amerikansk etterretning sier at Russland har plassert kortdistanseraketter i Sør-Ossetia. Utskytingsrampene skal være plassert nord for hovedstaden Tskhinvali, noe som betyr at store deler av Georgia vil være innen rekkevidde for rakettene.

Samtidig has Sør-Ossetias president Eduard Kokoitij sparket regjeringen og innført unntakstilstand i en måned.

- Det er meningen at en offentlig tjenestemann skal arbeide for folkets beste, og ikke benytte sin stilling til å berike seg selv, sa Kokoitij til den russiske tv-kanalen Vesti-24, melder NTB.