- Ingen tegn til vold på kroppen til Moland

Den kongolesiske påtalemakten konkluderer med at det ikke ligger noe kriminelt bak dødsfallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Pressekonferansen mellom den millitære kongolesiske påtalemakta og Kripos, om etterforskningen etter Tjostolv Molands plutselige død, er nettopp avsluttet i Kongo.

Torsdag kom fire Kripos-etterforskere til Kongo for å bistå og overvære etterforskingen som den millitære kongolesiske påtalemakta har gjennomført.

I dag er resultatet av etterforskingen klart.

- For å vise åpenhet inviterte vi Kripos til å overvære etterforskingen. Det var flere ting som fikk oss til å mistenke mord. En av naboene sa at de hadde hørt en samtale fram til sent på kvelden, en annen sa at han hørte noen lyder, sier generalmajor Tim Mukuntu.

Konklusjon klar Mukuntu forteller at etterforskingen har vært gjennom fire trinn: Åstedet, obduksjonen, rekonstruksjon og avhør.

- Sammen med våre norske kollegaer har vi kommet til en konklusjon: Det var ingen tegn til vold på kroppen til Moland. Etterforskingen som ble avsluttet i dag konkuderer med at det ikke er noe grunn til å tro at det ligger noe kriminelt bak dødsfallet. Vi har ikke grunnlag for å åpne en sak mot French, sier Mukuntu.

- Trodde du French drepte sin venn?
- Vi var åpne og etterforsket i alle retninger. Hvis de to hadde kjempet ville det vært merker på kroppen til Moland som viste det. Moland var en sterk mann, sier Mukuntu.

Ingen kommentar til soningsforhold Mukuntu forteller at etterforskingen foregikk uten store komplikasjoner.

- Det var en enkel etterforsking. Alt skjedde på et lukket område og det var få vitner, sier generalmajoren.
Genaralmajoren ønsket ikke å ta standpunkt for hvordan celle-situasjonen til Moland blir videre nå.
- Et amnesti eller en soningsoverføring er ikke mitt anliggende. Det har ikke noe med dødsfallet til Moland å gjøre, sier Mukuntu.

 KONGO-FANGENE:  Etter Tjostolv Molands død forrige søndag, har norske myndigheter økt det diplomatiske presset for å få Joshua French overført til Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
KONGO-FANGENE: Etter Tjostolv Molands død forrige søndag, har norske myndigheter økt det diplomatiske presset for å få Joshua French overført til Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
 I CELLEN:  Avdøde Tjostolv Moland (liggende) og Joshua French. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
I CELLEN: Avdøde Tjostolv Moland (liggende) og Joshua French. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer