Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen Telenor-garanti for fravær av korrupsjon

Telenor-ledelsen kan ikke garantere at VimpelCom ikke har gjort seg skyldig i korrupsjon i Usbekistan.

STO RETT: Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser i Telenor svarte på spørsmål i Stortingets kontroll- og konstitusjonkomité i formiddag. Temaet var Vimpelcoms omstridte utbetalinger til et selskap kontrollert av Usbeksistans presidentdatter. Foto:Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STO RETT: Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser i Telenor svarte på spørsmål i Stortingets kontroll- og konstitusjonkomité i formiddag. Temaet var Vimpelcoms omstridte utbetalinger til et selskap kontrollert av Usbeksistans presidentdatter. Foto:Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ikke gjennom våre undersøkelser klart å bevise det. Jeg var urolig og bekymret og kunne ikke utstede noen garanti, og det kan jeg fortsatt ikke, sier Telenors styreleder Svein Aaser.

- Selskapet er under etterforskning, og det skal avklares under etterforskningen, sier han.

Aaser får følge av Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

- Jeg kan heller ikke si at det har foregått korrupsjon. Men indisiene gjør at spørsmålsstillingen øker i styrke, sa han.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt onsdag en åpen høring om Telenors håndtering i VimpelCom-saken.

Delvis statseide Telenor er deleier i VimpelCom, som skal ha betalt 600 millioner kroner til selskapet Takilant for å oppnå mobillisenser i Usbekistan. Saken er under politietterforskning i USA, Nederland og Sveits. Telenor har status som vitne.

Takilant skal de-facto ha vært kontrollert av presidentdatteren i Usbekistan, Gulnara Karimova.

Les også: Hun er designer, «wannabe-popstjerne», professor og datter av en blodtørstig diktator

Bedt om mer info Aaser fremholdt at han har forsøkt å få ut mer informasjon fra VimpelCom etter hvert som stadig flere påstander om korrupsjon har dukket opp i forbindelse med selskapets investeringer i Usbekistan.

- Det er åpenbart at vi med den informasjonen vi nå har, er ytterligere bekymret. Jeg foretok en reise til Amsterdam våren 2013 da dette kom opp og prøvde å avklare dette med administrasjonen i VimpelCom, sa han.

Aaser slo imidlertid fast at han ikke klarte å komme til bunns i om korrupsjon hadde forekommet eller ikke.

- Jeg hadde og har fremdeles ikke politimyndighet, og jeg klarte ikke å komme lenger, vi klarte ikke å bevise at det er det, sa han.

FIKK PENGER: Gulnara Karimova, datter av Usbekistans autoritære president skal kontrollere sdelskapet Takilant, som har mottatt 600 millioner kroner i forbindelse med utdeling av mobillisenser i Usbekistan. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel
FIKK PENGER: Gulnara Karimova, datter av Usbekistans autoritære president skal kontrollere sdelskapet Takilant, som har mottatt 600 millioner kroner i forbindelse med utdeling av mobillisenser i Usbekistan. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel Vis mer

Komitémedlem Abid Raja (V) presset Baksaas om hva Telenor-sjefen, som tidligere satt i VimpelComs styre, visste om den omstridte utbetalingen til Takilant. Baksaas henviste til politietterforskningen og til opplysninger fra VimpelCom om at utbetalingen var offentlig godkjent.

Ikke taushet I forkant av høringen hadde Telenor skrevet et brev til Stortinget der det ble opplyst at taushetsplikten overfor VimpelCom ville gå foran hensynet til å oppfylle Stortingets ønske om informasjon.

Men onsdag gjorde Baksaas det klart at han ville forklare seg uten å føle seg bundet av noen taushetsplikt.

- Taushetsplikten er tillagt for stor betydning. Jeg mener å kunne gi en grundig redegjørelse overfor komiteen. Og jeg vil legge taushetsplikten til side på spørsmål i dag, sa Baksaas.

Aaser opplyste at han ikke er bundet av taushetsplikten.

- Veldig glatt vei Transparency International Norges generalsekretær, Guro Slettemark, var først ut til å forklare seg. Hun viste til at både Russland, VimpelComs hjemland, og Usbekistan er kjent som land med et omfattende korrupsjonsproblem.

- Alle varsellamper burde lyse. Veien er veldig glatt, sa hun om Telenors engasjement i Usbekistan.

Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap), som er saksordfører, sa i sin innledning at bakgrunnen for høringen er korrupsjonsmistankene. Men Stortinget vil også ha svar på hva Næringsdepartementet har visst om Telenors engasjement i Usbekistan. Senere mandag skal derfor tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) og Monica Mæland forklare seg i høringen.

(NTB)

600 MILLIONER: Dette dokumentet, fra den nederlandske påtalemyndigheten, viser utbetalingene som etterforskes. 92,5 millioner dollar - 600 millioner kroner - har ifølge dokumentet gått fra Vimpelcom til Takilant.
600 MILLIONER: Dette dokumentet, fra den nederlandske påtalemyndigheten, viser utbetalingene som etterforskes. 92,5 millioner dollar - 600 millioner kroner - har ifølge dokumentet gått fra Vimpelcom til Takilant. Vis mer