Ingen tidsfrist

Bush og Blair ønsker å samle verdenssamfunnet, og vil ikke motsette seg en ny FN-resolusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- USA vil sette pris på en ny resolusjon fra FNs sikkerhetsråd hvis det kan øke presset på Irak. Men jeg vil bestemt gå mot alle forsøk på å hale ut tiden unødig, sa Bush etter politiske samtaler med statsminister Tony Blair i Det hvite hus fredag. Noen konkret tidsfrist for et angrep på Irak er ikke lagt på bordet.

Den britiske statsministeren sa før møtet i Det hvite hus at han vil forsøke å overbevise Bush om nødvendigheten av å gi våpeninspektørene mer tid. Blair slåss med dårlige meningsmålinger hjemme, og kom til Washington med et klart formål: Gi inspektørene mer tid og la krigen vente enda en stund.

Men Bush har tydeligvis ikke latt seg overbevise helt, og begge unngikk å svare direkte på spørsmålene fra pressen. De virket unnvikende, men Bush snakker fortsatt om uker og ikke måneder før USA vil aksjonere.

- Saddam Hussein ruster ikke ned, sa Bush, og mener Irak ikke har til hensikt å gjøre det heller.

- Saddam har brutt vilkårene FNs sikkerhetsråd har knesatt i resolusjon 1441, sa Blair og var enig med Bush i at tiden er i ferd med å renne ut.

En endret verden

Bush og Blair er enige om at verden har endret seg etter terrorangrepene 11. september 2001. President Bush understreket også nødvendigheten av å eliminere trusselen fra terrorister, før de kan slå til igjen.

- Derfor kommer utenriksminister Colin Powell til å legge fram overbevisende materiale i Sikkerhetsrådet onsdag om forbindelsen mellom terrornettverkene og Irak, sa han.

- Vi må konsentrere oss om kampen mot internasjonal terrorisme og fjerning av alle masseødeleggelsesvåpen. Hvis vil ikke gjør det kan vi en dag stå overfor terrorister med masseødeleggelsesvåpen, sa en alvorlig Blair.

Blair kommer fra et Europa som er dypt splittet over Irak, og Bush har et splittet amerikansk folk å ta hensyn til. Men Bush har understreket flere ganger at han ikke vil skjele til meningsmålinger når beslutningen om krig eller ikke skal tas.

Bush mener at det ikke trengs noen ny resolusjon i Sikkerhetsrådet, men viser imøtekommenhet, og gir Blair en følelse av å ha fått gjennomslag for sitt ønske om mer tid til inspeksjoner. Men heller ikke Blair vil la Saddam fortsette sitt spill.

- Inspektørene dro ikke tilbake til Irak for fortsatt å leke gjemsel. Det må Saddam forstå, selv om han er oppsatt på å fortsette det sitt gamle spill med verdenssamfunnet, slik han har gjort de siste 12 år, sa Blair.

Trusselen må elimineres

Bush mener den gamle filosofien med å isolere Irak og Saddam Hussein døde med 11. september 2001. Og han er overbevist om at det er mulig å stable på beina en bred koalisjon for militær aksjon mot Irak.

Viseutenriksminister Richard Armitage sa i Senatets utenrikskomi té torsdag at vel 20 land stiller seg positiv til å huse amerikanske styrker i forbindelse med et mulig angrep på Irak. Men han nektet å navngi landene. Og i tillegg kommer en lang liste med navn på europeiske ledere som støtter president Bush.

På direkte spørsmål om Saddams invitasjon til våpeninspektørene Hans Blix og Mohamed ElBaradei om å besøke Bagdad 10. februar, svarte Bush:

- Nedrustning er ikke forhandling, og Saddam bør heller ruste ned mens inspektørene ser på. Ingen fester lit til denne plutselige imøtekommenhet fra Saddam, når han de siste 12 år konsekvent har bedratt en hel verden, sa Bush. Blix skal 12. februar legge fram en ny statusrapport for Sikkerhetsrådet.

President Bush understreket også nødvendigheten av å eliminere trusselen fra terrorister, før de kan slå til igjen.

- Derfor kommer utenriksminister Colin Powell til å legge fram overbevisende materiale i Sikkerhetsrådet onsdag om forbindelsen mellom terrornettverkene og Irak, sa han.

(NTB)