BER OM NY VURDERING:  Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt ber om ny sakkyndigvurdering av Anders Behring Breivik 
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix .
BER OM NY VURDERING: Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt ber om ny sakkyndigvurdering av Anders Behring Breivik Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix .Vis mer

- Ingen tillit til at siktede lider av en slik alvorlig sykdom

Minst fire bistandsadvokater har så langt bedt retten om å oppnevn nye sakkyndige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dag før fristen går ut har Oslo tingrett mottatt minst seks uttalelser i forbindelse med spørsmålet om nye sakkyndige i 22. juli-saken. 

Mens verken statsadvokatene eller forsvarerne synes det er nødvendig med nye sakkyndige, har fire bistandsadvokater så langt bedt om at Anders Behring Breiviks må undersøkes på nytt.

En av dem er advokat Sigurd Klomsæth. Han representerer en 16 år gammel gutt som var på Utøya. 

Klomsæt trekker blant annet fram opplysningene om at helsefaglig personell med ansvar for Breivik, har vurdert ham totalt annerledes enn de rettsoppnevnte psykiaterne Synne Søheim og Torgeir Husby.  

- Dette må selvfølgelig undersøkes nærmere, skriver Klomsæt i sin begjæring.

- Ingen tillit Også Kjetil H. Nilsen og advokatfirmaet Lund og Co ber om nye sakkyndige.

- Mine klienter har ingen tillit konklusjonen om at siktede lider av en slik alvorlig sykdom at han ikke kan straffes, skriver Kjetil H. Nilsen sin begjæring.

- Kritikken mot de oppnevnte sakkyndiges konklusjon har vært massiv, både nasjonalt og internasjonalt. Det framstår som åpenbart vanskelig å forstå at gjerningspersonen som angivelig skal lide av alvorlig og langvarig sykdom kan være i stand til å planlegge og gjennomføre en slik detaljert plan som siktede faktisk har gjort, heter det videre.

På veiene av tre ungdom som overlevde massakren på Utøya, sendte advokat John Arild Aasen sin begjæring om ny psykiatrisk vurdering av Breivik allerede før jul.

Han ber om at massedrapsmannen skal døgnobserveres for å skaffe bedre kunnskap om hans psykiske tilstand.

Formålstjenelig Både Kjetil H. Nilsen og Klomsæt støtter Aasen i at dette kan være formålstjenelig.

Også advokatfirmaet Lund og Co ber om at det oppnevnes nye sakkyndige. Advokatkontoret, som representerer to av ofrene etter bomben i regjeringskvartalet mener det er et mangel at Husby og Sørheim har valgt å ikke vurdere Breiviks politiske motiver.

I tillegg har flere advokater, blant annet Mette Yvonne Larsen varslet at de vil be om at det oppnevnes nye sakkyndige.

OMSTRIDT: Flere bistandsadvokater ønsker en ny vurdering. De har ikke tillit til sakkyndigrapporten fra Synne Sørheim og Torgeir Husby.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OMSTRIDT: Flere bistandsadvokater ønsker en ny vurdering. De har ikke tillit til sakkyndigrapporten fra Synne Sørheim og Torgeir Husby. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer