- Ingen tillit til Meny

Meny er verstingen blant matkjedene, mener Næringsmiddeltilsynet i Follo. Kjeden ble mandag tatt på fersk gjerning med to år gammelt kjøtt liggende på lager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På bakrommet ble det kvernet kjøttdeig og farse av gammelt kjøtt. Bare i november har tilsynet i Follo ødelagt over ett tonn kjøtt fra Meny.

- Jeg handler ikke hos dem lenger, sier Gunnar Andersen, kommuneveterinær i Follo.

Ferskvaredisken til Meny Flateby i Enebakk framstår som rein og ryddig. Men den forteller ikke sannheten. På bakrommet til butikken fikk inspektørene fra Næringsmiddeltilsynet sjokk under kontrollen mandag. Butikken oppbevarte kjøtt som hadde gått ut på dato for over to år siden. I tillegg var kjøttet ulovlig lagret.

- Næringsmiddeltilsynet har mistet all tillit til Meny-kjeden, sier Andersen. Dette er den fjerde butikken som er tatt for ulovligheter denne måneden.

Direktøren i Statens næringsmiddeltilsyn, Gunnar Jordfald, har hatt krisemøter med Meny-ledelsen i forrige uke og tirsdag.

- Allerede i forrige uke lovte de å rydde opp i alle butikkene, men de har tydeligvis ikke tatt dette alvorlig. Tilliten til kjeden er tynnslitt, sier Jordfald.

Skremmende

På bakrommet hos Meny Flateby ble det også kvernet farse og kjøttdeig av råvarer som var utgått på dato. Mer enn hundre kilo kjøtt ble kastet i en spesialcontainer. I kjølerommet fant tilsynet blant annet to år gammelt kjøtt, en rekke umerkede kjøttvarer, som rype og koteletter, og svære stykker av kjøtt som var pakket ulovlig.

- Andre butikker vi har påpekt kritikkverdige forhold hos, har tatt signalet og forbedret seg. Men Meny-kjeden har jeg ingen tillit til lenger. Hver gang vi er hos dem, må vi fjerne enorme mengder innfrosset ferskvare utgått på dato, sier Andersen. Han anslår totalmengden av destruert Meny-kjøtt til mer enn et tonn.

- Det er feigt når Meny skylder på ansatte og ekskluderer enkelte butikker fra kjeden. De står selv for systemfeil og rutinesvikt, sier Andersen.

Helsefarlig

Han viser til 20 år gamle hygieneforskrifter med forbud mot å fryse ned kjøttvarer når de går ut på dato. Man må ha egen autorisasjon og spesialkonstruerte frittstående kjølerom for å gjøre slikt på en hygienisk forsvarlig måte. Slike fasiliteter og autorisasjon har ikke Meny-butikkene, forteller Gunnar Andersen. Han er kommuneveterinær i Follo. Bare i november har han avdekket hårreisende forhold i fire Meny-butikker.

- Ville det vært farlig å spise kjøttet?

- Den eldste delen av kjøttet ville vært farlig å spise. Alle varene har dessuten sterkt nedsatt kvalitet, sier Andersen.

Tore Karlsen har vært innehaver av Meny i Flateby siden 1988. I går ble han ekskludert fra kjeden. Han har stoppet all egenproduksjon av kjøttdeig og farse. I går ble forskrifter og rutiner gjennomgått med de ansatte.

- Vi har sviktet. Kjøttet skulle ikke vært lagret hos oss. Det har heller aldri gått ut til forbrukerne, sier han. Meny-kjeden har egne ferskvarekonsulenter som reiser rundt og kontrollerer butikkene.

Seinest i forrige uke var de i butikken i Flateby uten å avdekke disse kritikkverdige forholdene.

LEGGER SEG FLAT: Fasaden er velstriglet, men på bakrommet var tilstandene uholdbare. Innehaver av Menybutikken i Flateby, Tore Karlsen, innrømmer at det gamle kjøttet ikke skulle vært oppbevart i butikken.
ULOVLIG: På lageret til Meny fant Næringsmiddeltilsynet blant annet over to år gammel indrefilet.
VISER BESLAG: - Jeg handler ikke hos Meny lenger, sier kommuneveterinæren i Follo, Gunnar Andersen.