Ingen tips eller pengekrav

DURBAN, SØR-AFRIKA/KRISTIANSAND (Dagbladet): Fabrikkeier Kjetil Moes forsvinning i Johannesburg blir stadig mer mystisk. I går ble mangemillionæren fra Gjerstad etterlyst i store oppslag i sørafrikanske medier. Men politiet fikk ikke ett eneste tips om saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere riksdekkende aviser og radiostasjoner brakte etterlysningen. Politiinspektør Chris Wilken sier til avisa Die Beeld at ingen har henvendt seg verken til politiet eller familien for å kreve løsepenger.

- Vi er i løpende kontakt med myndighetene. Dessverre har vi ikke fått vite noe som helst nytt om forsvinningen, sier administrerende direktør Leif K. Dale i Kjetil Moes heleide suksessbedrift Gjerstad Mek. Industri AS.

Sjekket Nigeria-spor

Det ble i går spekulert i at nigerianske kriminelle kan ha hatt noe med fabrikkeier Moes uforklarlige forsvinning å gjøre. Det er en kjensgjerning at kriminelle nigerianske syndikater har spesialisert seg på å kidnappe vestlige forretningsmenn i Sør-Afrika.

Lensmann Eystein Loftesnes i Gjerstad bekrefter overfor Dagbladet at politiet blant annet har undersøkt Kjetil Moes kontor for å finne eventuelle papirer som kunne indikere at han har hatt kontakt med nigerianere.

Store pengesummer

Kjetil Moe har eierinteresser i flere handelsfirmaer i tillegg til hjørnesteinsbedriften som sysselsetter 80 ansatte.

Nigeria-sporet kan vise seg å være interessant, ettersom Moe seinest i august var på forretningsreise i Johannesburg.

Sørafrikansk politi opplyser at Moe hadde store summer i kontanter liggende på hotellrommet da han forsvant. Det dreier seg om penger i både sørafrikansk og annen valuta.

De store pengesummene kan ikke uten videre settes i forbindelse med Moes offisielle formål med reisen til Johannesburg. Moe oppga til sine underordnede ved Gjerstad Mek. Industri AS at han dro til Sør-Afrika for å flytte noen gravemaskinskuffer fra en kommisjonsforhandler til en annen.

Ukjent pengekrav

Administrerende direktør Leif K. Dale sier at det dessuten er ukjent for ham at Moe angivelig dro til Johannesburg for å innkassere ca. 400000 kroner fra en forretningsforbindelse.

- Han reiste rett og slett for å bytte forhandler fordi salget gikk for tregt, hevder Dale.

Moe ble etterlyst av forretningsforbindelser fordi han ikke dukket opp på det avtalte møtet tirsdag ettermiddag. På dette tidspunkt hadde nordmannen oppholdt seg nesten fire døgn i Sør-Afrika. Etter planen skulle han returnert til Norge onsdag kveld.

Mystisk telefon

Da politiet kom til hotellet onsdag, fant de nordmannens returbillett, pass, jakke, mobiltelefon og lommebok urørt.

Nordmannens siste registrerte telefonsamtale var til en mobiltelefon med kontantkort, en telefon politiet ikke kan spore opp.

I går ble Moe etterlyst blant annet i den afrikaansspråklige avisa Die Beeld.

- Vi har hatt telefonene åpne hele dagen, men har ikke fått noen tips fra publikum, sier politiinspektør Lawrence van der Westhuizen i Johannesburg-politiet til Dagbladet.

<B>SPORLØST: </B>Lensmann Eystein Loftesnes og lensmannsbetjent Odd Holum ved Gjerstad lensmannskontor står fortsatt uten spor etter Moe.