- Ingen tok telefonen da jeg ringte

Trond Nordby ringte professorkollegaen da ekteparet lå døde i senga.

FUNNET DØDE SAMMEN: Sosiologiprofessoren (58) og hans 40-årige kone ble funnet døde i sin leilighet på Uranienborg i Oslo i går ettermiddag. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX
FUNNET DØDE SAMMEN: Sosiologiprofessoren (58) og hans 40-årige kone ble funnet døde i sin leilighet på Uranienborg i Oslo i går ettermiddag. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg ringte ham faktisk i går i tretida. Men selvsagt var det ingen som tok telefonen, sier Trond Nordby til Dagbladet.

Statsvitenskapsprofessoren var en nær venn av den profilerte sosiologiprofessoren (58) som i går ble funnet død sammen med sin kinesiske kone (40) hjemme i leiligheten på Uranienborg i Oslo.

Ekteparet ble funnet på soverommet av professorens 87-årige far mellom klokka 14 og 15.

Fisketur
- Vi pleide å dra på en årlig fisketur til hans hjemtrakter i Nord-Trøndelag; årets tur var planlagt i august. Den blir det ikke noe av nå, konstaterer Nordby, som har kjent kollegaen siden studiedagene på Blindern - den gang de begge var aktive i ultraradikale Kommunistisk Universitetslag.

Siste gang Nordby traff det nå avdøde paret, som bare hadde vært gift i tre måneder, var 17. mai. Da deltok alle tre på en liten sammenkomst på Blindern.

- Ingen av oss kjente noe særlig til henne; hun snakket dessuten ikke norsk og hadde begrenset ordforråd i engelsk. Men jeg husker henne som hyggelig og imøtekommende, sier statsviteren og historikeren, som forteller at den avdøde kollegaen tilbrakte mye tid utenlands, blant annet Kina, Brasil og USA.

Uforstående
I likhet med andre akademikere Dagbladet har snakket med i dag, stiller Nordby seg helt uforstående til det brå dødsfallet.

- Jeg vet ingenting om hva som kan ha skjedd, sier han.

Den avdøde professoren var blant de fremste på sitt fagfelt og ofte rådspurt i mediene, særlig i forbindelse med lønnsoppgjør og likelønn. 58-åringen var også høyt respektert i det akademiske miljøet.

- Dette er forferdelig. Han var fremst på sitt felt de 10-15 åra, og dessuten hyggelig og omgjengelig, sier Andreas Hompland, journalist og sosiolog, til Dagbladet.

- Han huskes først og fremst for sin rapport om likelønn, sier sosiolog og artist Kjetil Rolness til Dagbladet.

- Vi er i sjokk; dette er forferdelig leit. Han var en kjempekar, sier Randi Kjeldstad, forskningssjef ved Statistisk sentralbyrå, til Dagbladet.

Døde av gift
Det er på det rene at den 58-årige professoren og hans 40-årige kone døde av gift; kona etterlot seg dessuten et avskjedsbrev på kinesisk. Brevet var stilet til hennes mor.

Det er imidlertid ikke klart hva som ligger bak de to samtidige dødsfallene. Ei heller om begge eller bare den ene av dem var aktiv i hendelsen som ledet til at de døde.

Den avdøde professoren etterlater seg to voksne barn - en datter og en sønn - fra et tidligere ekteskap. Familien har ifølge politiet gitt ettertrykkelig uttrykk for at de foreløpig ikke ønsker at han blir identifisert ved navn.

VENN OG KOLLEGA: Statsvitenskapprofessor Trond Nordby pleide å dra på årlige fisketurer med sin avdøde kollega. Foto: METTE RANDEM/DAGBLADET
VENN OG KOLLEGA: Statsvitenskapprofessor Trond Nordby pleide å dra på årlige fisketurer med sin avdøde kollega. Foto: METTE RANDEM/DAGBLADET Vis mer