Ingen tør kjøpe denne tomta

Kristen sekt får ikke solgt Københavns mest omstridte tomt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I mars i år liknet bydelen Nørrebro i København en krigssone.

Politiet hadde tømt Ungdomshuset og demonstrasjonene var heftige.

Demonstranter kastet brannbomber mot politiet, politiet svarte med tåregass og brusteinene haglet i mange av gatene i bydelen.

5. mars ble Ungdomshuset revet.

Ungdommene er nå i samtaler med København kommune om å få et nytt hus.

Samtidig forsøker den kristne sekten Faderhuset å få solgt Jagtvej 69, eiendommen som Ungdomshuset sto på. Det viser seg å ikke være så lett. Det er nemlig ingen som vil kjøpe det, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Sekten kjøpte det okkuperte huset, og bidro sterkt til at ungdommene ble kastet ut.

Faderhusets leder Ruth Evensen sa den gang at det skulle lages et nytt samlingssted for den konservative bevegelsen der, men den planen ble droppet på grunn av bråk, eller ballade som danskene kaller det, med ungdommene som hadde bodd der.

BLE REVET: 5. mars i år ble Ungdomshuset revet. Nå sliter den kriste sekten Faderhuset med å få solgt tomta. Ingen tør kjøpte den, i frykt for bråk. Foto: Keld Navntoft/Scanpix
BLE REVET: 5. mars i år ble Ungdomshuset revet. Nå sliter den kriste sekten Faderhuset med å få solgt tomta. Ingen tør kjøpte den, i frykt for bråk. Foto: Keld Navntoft/Scanpix Vis mer

Etter det har en rekke meklerselskaper forsøkt å selge eiendommen, så langt uten hell.

– Kjøpere som vi anser som mulige tør ikke å kjøpe den, fordi de er redde for bråk. Så jeg har gitt opp, sier Henning Reinhold i meklerselskapet GaardeErhverv til Ritzau.

Faderhuset har forsøkt å selge tomta for 20 millioner danske kroner. Da de kjøpte tomta i 2001, betalte de 2,6 millioner danske kroner. Henning Reinhold anslår at verdien på tomta, hvis den ikke hadde hatt sin spesielle historie, ville vært mellom 12 og 15 millioner kroner.

Faderhuset ønsker ikke å kommentere saken over Ritzau, utover dette:

– Det er ingen nyheter, så vi har ikke noe å fortelle. Vi holder stadig alle muligheter åpne, sier Mikael Djarling, talsperson for Faderhuset.

Flere kilder Ritzau har snakket med, sier at tomta vil bli lettere å selge når København kommune har funnet et nytt hus til ungdommene.

Ingen tør kjøpe denne tomta
STORE OPPTØYER: Gatene i København stod i brann i mars i år.
BALLADE: I oktober i år forsøkte ungdommene å okkupere en ny bygning.