- Ingen tør spørre om håret er mitt

Ina (20) fikk blodkreft som 15-åring. Nå er hun frisk - og vil gjerne fortelle om det.

 EGET HÅR PÅ 20-ÅRSDAGEN:  - Hår, ikke hår, parykk, nytt hår har vært noe jeg og folk rundt meg har tenkt på siden jeg ble syk da jeg var 15. Nå er det ingen som tør spørre om det fortsatt er parykk eller mitt eget som har vokst ut igjen. Det ER mitt eget, sier Ina Merkesdal - frisk og fersk 20-åring.  Foto: LINN EMILIE TOGSTAD BJØRNSLETT
EGET HÅR PÅ 20-ÅRSDAGEN: - Hår, ikke hår, parykk, nytt hår har vært noe jeg og folk rundt meg har tenkt på siden jeg ble syk da jeg var 15. Nå er det ingen som tør spørre om det fortsatt er parykk eller mitt eget som har vokst ut igjen. Det ER mitt eget, sier Ina Merkesdal - frisk og fersk 20-åring. Foto: LINN EMILIE TOGSTAD BJØRNSLETTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ina Merkesdal (20) er en av flere ungdommer som forteller i detalj om sin kreftsykdom, åpent på nett for alle.

Kreftforeningen oppdaget at trenden «tok av» for et par år siden, men har ikke noen entydig forklaring på hvorfor unge mennesker i en livskrise fritt deler sine tanker om oppturer og nedturer, liv og død.

Ina har en forklaring på hvorfor hun startet en elektronisk dagbok.

Her finner du Inas blogg
«Livet etter kreften». Blant sine mange nye nettvenner og lesere er hun mest kjent under kunstnernavn - Frøken Frisk eller Frøken Fron - som det sømmer seg en boblende forteller med forfatterambisjoner.

- Nye sider ved deg selv
- Når du blir alvorlig syk, oppdager du helt nye sider ved deg selv og ser at livet kan by på flere muligheter enn begrensninger. Og det vil jeg gjerne fortelle om for å oppmuntre andre, sier hun til Dagbladet.

Ida fikk leukemi (ALL) som 15-åring. Hun greide å gjennomføre skolen på Bjørnegård og Valler videregående hjemme i Bærum etter skjema - tross langvarig sykdom og krevende behandling. Onsdag feiret hun sin 20-årsdag, frisk og rask sammen med klassevenner på Agder folkehøgskole i Søgne.

- Det eneste som er trist nå om dagen er at nye venner drar hver til sitt etter et flott skoleår, sier Ina.

For noen dager siden var den sterkt personlige beretningen til kreftsyke Regine Hansen Stokke (17) i Kristiansund den mest leste bloggen som er registrert her i landet.

Fra blogg til bok
Ina (20) begynte først å skrive etter at hun avsluttet behandlingen som frisk i januar 2008.

- Jeg visste ikke hva en blogg var før det. Men mange er blitt så nysgjerrige på mine opplevelser som kreftsyk at jeg har begynt å skrive på en bok om det jeg har vært gjennom, og livsutsiktene nå som jeg er frisk, sier Ina Merkesdal til Dagbladet.

Hennes hovedpoeng — som Regines — er å stå på med de håpene som er når sykdommen rammer.

Regine har skrevet et innlegg i sin blogg under overskriften «Ta vare på hver dag».

Og dette har Ina skrevet til Regine:

- Jeg synes det er bra at du kaster sånt lys over kreftsaken i media. Selv om det må være slitsomt for deg tror jeg også det styrker deg litt å vite at du har utrettet noe veldig positivt for så mange andre. Du har allerede utrettet viktigere ting enn klassekameratene dine noen gang vil gjøre selv om de blir 200 år og du har mer livserfaring enn de noen gang vil få.

Det vanskelige håret
- Jeg har oppdaget at sykdommen har formet den positive livsinnstillingen jeg har. Og så er det dette med å miste håret av cellegiftbehandlingen, da. Det var den største mentale barrieren å forholde seg til, og nå merker jeg at nesten ingen tør å spørre om det røde, krøllete håret jeg har fått tilbake. Det gjelder særlig når jeg er på besøk hjemme og Bærum og gamle kjente ikke har møtt meg på en stund. De lurer på om det fortsatt er en parykk, og tør ikke spørre, reflekterer Ina.

Og gir svaret: hun har fått sitt eget hår tilbake.

Hun leste boka «Idas dans» av Gunhild Corwin da hun var alvorlig syk. Den handler om ei jente i samme situasjon, men som døde.

Den andre historien
- Men mange blir jo friske av kreft. Og det er den historien jeg vil fortelle.

Den mest klikkede førstesidehenvisningen på Kreftforeningens hjemmeside er henvisningen til sykdomsblogger og personlige historier.

- Før Regines historie ble kjent i det offentlige rom utenfor bloggverdenen, har det vært et par hundre lesere innom disse personlige historiene hver dag, opplyser pressesjef Terje Mosnesset i Kreftforeningen til Dagbladet.

 - MANGE BLIR JO FRISKE: : - Den historien er også viktig å fortelle, sier blogger og forfatterspire Ina Merkesdal. Her med fronten på sin blogg Livet etter kreften høyt hevet på laptopen. Foto: LINN EMILIE TOGSTAD BJØRNSLETT
- MANGE BLIR JO FRISKE: : - Den historien er også viktig å fortelle, sier blogger og forfatterspire Ina Merkesdal. Her med fronten på sin blogg Livet etter kreften høyt hevet på laptopen. Foto: LINN EMILIE TOGSTAD BJØRNSLETT Vis mer