Ingen torske-feber i Torsken

TORSKEN (Dagbladet): Torsk er etterspurt delikatesse og julemat i byene. Men ikke på yttersida av Senja, der torsken «bor»: - Fesk til jul? E du gal, det e ikkje fæstmat, utbryter torskefisker Erling Wilsgård (69).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er liksom sånn det er nord i Norge: Nordlendinger lever av fisken, men akter så visst ikke å ete den til jul.

- Nei og nei. Du må ikke by oss torsk på julaften. Den har vi tilgang på året rundt. I høytida er det ribbe og pinnekjøtt som teller, sier Wilsgård.

Han kan huske magre tider på kysten da det bare fantes ett alternativ på middagsbordet: Fisk og kokte poteter. Det var fattigmannskost for fiskerifolket. Nå er spørsmålet hva slags vin som passer best til torskemiddagen.

- Hvem hadde trodd at torsk skulle bli delikatesse? Ikke jeg, i alle fall, sier Senja-fiskeren.

Svindyrt

Den pensjonerte fiskeren undrer seg grønn over tilstandene i hovedstaden. Råvarer fra Kyst-Norge er rådyrt, likevel går utsalgene tomme for flybåren fersk juletorsk. Og prisnivået i butikker og på Oslo-restauranter får fiskerne i nord til å riste kraftig på hodet.

- 150 kroner for et kilo torsk er galskap. Her er det noen som tjener grovt med penger, konstaterer Wilsgård.
Det meste er dyrt i Nord-Norge, trøsten får være at fisken er billig. De drøye 300 torskenværingene kan rusle ned på fiskebruket og kjøpe et kilo sylfersk torsk for 17- 18 kroner.

- Det er jo et mer fornuftig prisnivå, mener Wilsgård.

Mølje

Torsken er stedet som ble døpt av folk med sans for enkel symbolikk: Fiskeværet har fått sitt navn etter fiskeslaget som har skapt grunnlag for liv her, rett ved de store fiskebankene. Hver etterjulsvinter lever man godt på ishavsskreien på dens ferd mot gytefeltene i Lofoten.

- Sjøl tøver jeg med en liten sjark og har til eget forbruk. Får jeg tak i noe, blir det møljekalas i år også, sier Wilsgård.
Skrei er også torsk, opprinnelig fattigmannsmat som lutefisken, men også den i ferd med å bli blant de dyreste retter man kan bli utsatt for på landets restauranter.

- Verden vil virkelig bedras, sukker den nordnorske fiskeren.