- Ingen tror jeg hadde fått til dette hvis ikke jeg hadde snublet over en milliardær

Gunhild Stordalen samler verdensledere i FN-bygget.

ENGASJERT: Gunhild Stordalen har klart å samle noen av verdens fremste næringslivsledere, forskere og politikere til et stort seminar i FN for å diskutere sammenhengen mellom helse, bærekraftig utvikling og dyrevelferd. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
ENGASJERT: Gunhild Stordalen har klart å samle noen av verdens fremste næringslivsledere, forskere og politikere til et stort seminar i FN for å diskutere sammenhengen mellom helse, bærekraftig utvikling og dyrevelferd. Foto: Johannes Worsøe Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): På halvannet år har EAT-initiativet utviklet seg fra en diskusjon rundt kjøkkenbordet hos legeutdannede Gunhild og ektemannen og hotellkongen Petter Stordalen. Det er det blitt et globalt partnernettverk med verdens ledende forskningsinstitusjoner, store selskaper i matindustrien, organisasjoner og selskaper som Google.

Målet er å se sunn mat, dyrevelferd, klima og miljø i sammenheng gjennom samarbeid mellom forskning, politikk og næringsliv.

I dag er 250 gjester invitert til seminar i FNs hovedkvarter i New York under åpningen av verdensorganisasjonens generalforsamling, og Gunhild Stordalen gleder seg som en unge. Hun snakker i et rasende tempo og med et voldsomt engasjement om hva som må til for at vi skal klare å brødfø ni milliarder mennesker på en sunn og bærekraftig måte.

- Hit kommer blant andre presidenten i Malawi, sjefen for FNs landbruksorganisasjon FAO og kjøkkensjefen til Obama. Disse menneskene kommer fordi de ser at dette er et av vår tids største utfordringer, og noe vi ikke har svar på per i dag. Det er en anerkjennelse av problemstillingen og ikke av EAT, sier Stordalen til Dagbladet.

Klyper seg i armen - Hvordan er det for ei jente fra lille Muggerud utenfor Kongsberg å sitte her med verdensledere?

- Skjønner du hvorfor jeg snakker litt fort eller. Det er ikke fordi jeg har røyka litt mye e-sigaretter på do altså. Det er helt fantastisk. Jeg går rundt og klyper meg selv i armen. Jeg er så gira. Det er dette jeg alltid har drømt om. Men nå tror ikke jeg at jeg redder verden fordi jeg kommer til New York og får være med. Det som er viktig å få de menneskene som virkelig har makt - og det er ikke meg - men de som utformer nasjonale politiske rammeverk og som virkelig kan flytte fjell, til å se denne problematikken og gjøre noe, sier hun til Dagbladet.

I svenske medier er hun og milliardærektemannen allerede blitt sammenliknet med Microsoft-gründeren Bill Gates og kona Melinda som har gitt bort enorme summer fra sin private formue til veldedige formål gjennom sin stiftelse. Gates er dessuten representert under EAT-seminaret som er en del av Stordalens stiftelse.

- Gunhild fra Muggerud er vel ikke helt Melinda Gates, akkurat. Men de har virkelig brukt pengene sine på ufattelig imponerende måter. Jeg liker at de setter seg høye og hårete mål og får det til. De er forbilder på alle måter og har selvfølgelig litt andre forutsetninger, sier Stordalen.

Hun vil ikke si nøyaktig hvor mye hun og ektemannen bruker på sin stiftelse, og sier at penger er det eneste hun ikke liker å snakke om.

UTENFOR FN Gunhild Stordalen fulgte i går klimatoppmøtet i FNs hovedkvarter i New York. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
UTENFOR FN Gunhild Stordalen fulgte i går klimatoppmøtet i FNs hovedkvarter i New York. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Samtidig gir vel disse pengene en plattform for å bruke engasjementet ditt?

- Ingen tror at jeg hadde fått til dette hvis ikke jeg hadde snublet over og blitt forelsket i en milliardær. Det åpner andre muligheter. Jeg har alltid jobbet alt jeg har orket for å bidra til å sette klima, miljø, dyrevelferd og menneskers helse på dagsorden. Men ting har gått i en helt annen retning og veldig mye fortere ved at jeg fikk helt nye muligheter. Petter er verdens beste kjæreste og støttespiller. Han står og heier stolt på sidelinja, sier Stordalen og smiler.

- Kniven på strupen Selv om klimaarbeidet i og rundt FN har gått fryktelig trått, er Stordalen optimist.

- Jeg er født optimist. Det er ikke noe alternativ. Vi kommer til å måtte klare det, og menneskeheten har vist seg å være ekstremt løsningsorienterte bare vi får kniven på strupen, sier hun og viser til hvordan Montreal-protokollen satte en stopper for de ozonfiendtlige utslippene.

Nå mener hun verden har kniven på strupen igjen.

- Helsemenneskene holder på med sine greier. Klima- og miljømenneskene holder på med sine greier. Det er ingen som har «connected the dots». Skal vi klare å få omgjort dette til praksis, trenger vi noen til å gjøre det, og det kan ikke politikerne løse alene. Forskerne kan ikke løse det alene. Næringslivet må på banen, og vi er nødt til å ha matindustrien til å se at det ligger store forretningsmuligheter her, sier Stordalen.

Mindre kjøtt Selv om det er mye vi fortsatt ikke vet, mener Stordalen at vi allerede vet om noen grunnleggende og viktige tiltak.

- Tommelfingerregelen er at i Vesten må vi redusere animalske proteiner, spise lenger ned i næringskjeden, og vi må spise mer planter. De 900 millioner menneskene som fortsatt sulter trenger å få mer proteiner i kosten og spise mer kjøtt, forklarer hun.

Selv om hun er opptatt av at forbrukere bruker sin makt til å si nei til mat som er usunn, miljøfiendtlig eller er dårlig for dyrevelferden, mener hun samtidig at samfunnet må legge til rette og gjøre det lett å ta gode valg.

- Har du selv god samvittighet for det du spiser?

STORE MÅL: Gunnhilds Stordalen sammen med kommunikasjonssjef i Stordalen Foundation, Torbjørn Urfjell. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
STORE MÅL: Gunnhilds Stordalen sammen med kommunikasjonssjef i Stordalen Foundation, Torbjørn Urfjell. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Jeg gjør så godt jeg kan. Det er ikke alltid mulig å velge rett. Ikke bare fordi det er kjempedyrt, men fordi det ikke finnes noen alternativer, sier Stordalen.

Rabalder på restaurant Samtidig forteller hun at hun kan være en munnfull å ha med på restaurant.

- Det er slitsomt å være på restaurant med meg: «Hva! Er det bluefin tuna på menyen. Nå må vi snakke med kjøkkensjefen». Petter og jeg har hatt noen legendariske restaurantopplevelser nettopp fordi jeg lager et rabalder. Det er dårlig med etikette på Muggerud. Samtidig er det utrolig viktig at vi bruker forbrukermakta vår, sier hun og ler.

- Er du fornøyd med maten på Petters hoteller?

- Der er det skjedd veldig mye bra. Nordic Choice har så mange flinke og engasjerte folk. Det er ikke alt som er perfekt, men vi jobber hele tida for å bli bedre. Samtidig er det alltid gjester som også vil ha Nugatti.